Ново антимонополно разследване срещу Google

2
386

Съобщава се, че Министерството на правосъдието в САЩ и множество други главни юристи и държавни адвокати се готвят да заведат нов антимонополен съдебен иск срещу Google заради поведението на компанията в сектора на дигиталната реклама и доминирането на търсачката. Искът може да бъде подаден през лятото и ще проучи дали Google използва господстващото си положение като най-популярната търсачка в света, с цел да потиска конкуренцията, съобщават от The Wall Street Journal в петък, позовавайки се на неназовани източници.

„Надявам се, че ще го депозираме пред съда в началото на лятото. Също така се надявам да успеем да стигнем и до реално и справедливо решение“, заяви главният прокурор на САЩ Уилям Бар пред журнала още през месец март, преди избухването на коронавирусната пандемия в страната.

През март сенаторите Джош Хоули и Ричард Блументал изпратиха писмо до Барт, настоявайки за преглед на антитръстовите правила и практики на Google и поведението на компанията като лидер в сферата на търсачките. Според тях, Google доминира в сектора на онлайн рекламата, благодарение на огромния си пазарен дял в търсачките, се казва в писмото на сенаторите, изпратено още на 10-ти март.

„Поведението на Google в сектора на онлайн рекламата е неразривно свързано с дейностите на Google като притежател на най-голямата търсеща машина в света с над 90% от пазарния дял – с такова господско положение, възможностите за възникване на конкуренция са почти напълно възпрепятствани“, допълват в писмото си сенаторите.

В рапортът им също се предполага, че Google е постигнала лидерската си позиция като най-популярна търсачка чрез „незаконни методи“, като дори в аргументацията си добавят, че Европейският съюз вече е наложил санкция в размер на 2,7 милиарда щатски долара глоба за манипулиране на резултатите от търсачката в полза на компанията.

Как Google ръководи пазара?

Практиките на Google в сектора на дигиталната реклама вече станаха обект, още през есента на 2019 г., на антитръстово разследване от съюз от 50 главни юристи и адвокати на почти всички американски щати. Те депозираха преписа от своите мотиви за задействане на разследването още през септември, 2019 г., като в него са се разписали юристи от 48 щата на САЩ плюс Окръг Колумбия и Пуерто Рико, които също искат да разберат дали Google използва антиконкурентни практики за постигане на доминиране. Освен това, срещу Google вече се води разследване и за практиките по разработване на изкуствен интелект в партньорство с военните служби на САЩ.

От компанията и Министерството на правосъдието на САЩ отказаха да отговорят на искането за допълнителен коментар, отправено от популярния технологичен портал CNET, които първи отразиха новото разследване.

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари