Ново дийпфейк видео с Том Круз набира популярност в TikTok

2
1944

Крис Уме просто е искал да се позабавлява, когато е създал видеоклипове, в които известният актьор Том Круз се появява, казва и върши неща, които в действителност не са се случвали. Ако сте активен последовател в социалната мрежа TikTok, има голяма вероятност да сте попаднали на видеоклиповете с Том Круз, в които всъщност се появява актьора Майлс Фишър. Уме обаче не е очаквал, че неговите видеоклипове, които е създал по-скоро за развлечение, ще станат толкова популярни в социалните мрежи, нито че ще предизвикат толкова разгорещени дискусии сред някои хора, както се случи през последната седмица.

„Не сме се опитвали да заблуждаваме или да лъжем хората“, казва специалистът по визуални ефекти в интервю. „Опитвахме се да разпалим фантазията им.“

В трите видеоклипа, публикувани от акаунта в TikTok @deeptocruise, се вижда човек, чието лице силно наподобява това на Круз, който играе голф, прави магически трикове и неловко споделя личните си анекдоти… Всичко на практика си е на мястото, като видеоклиповете изглеждат достатъчно реалистични – с характерния за Круз смях и мимики на лицето. Но в действителност, актьорът няма нищо общо с тях – в случая неговия образ е изигран от Фишър, чийто образ е променен к помощта на дийпфейк технологии, които набират все повече популярност с всеки изминал ден.

Deepfakes са видеоклипове, които показват хора, които правят или казват неща, които никога не са правили или казвали. Популярни примери за употреба на технологията от най-скорошните ни спомени е фалшивата реч на британската кралица, която беше разпространена в някои медии на нова година (като по-късно беше съобщено, че речта е дийпфейк), както и неотдавнашен клип с Марк Зукърбърг. Въпреки че целта на създателя на видеата с Том Круз е била да се позабавлява, заедно с приятелите си, много хора са се обърнали възмутени към социалните мрежи, за да обсъдят по-тъмните възможности за това как дийпфейк технологиите може да бъдат използвани за заблуждаване или манипулиране на хората. Един потребител на Twitter очерта потенциални сценарии, при които могат да бъдат направени подобни фалшиви видеоклипове на много лидери, които да показват как те изричат неща, които никога не са изричали – идеално средство за разпространение на фалшиви новини и дори провокиране на агресия и политически бунтове. Има много опасения, че дийпфейк технологиите могат да доведат до политически катастрофи или най-малкото до значителна промяна на достоверността на обществените медии и имиджа, с който се ползват различни известни общественици.

Уме иска да даде да се разбере, че намеренията му са били чисто креативни и че не е толкова лесно за всеки да създава толкова убедителни видеоклипове като неговите – поне не и с технологиите, с които разполагаме към момента. Той е прекарал два месеца в обучение на модел с изкуствен интелект, няколко дни в заснемане на видеоклиповете и около 24 часа в постпродукция за всеки видеоклип.

„Беше положена много работа за създаването на тези клипове. За този конкретен проект трябва да знаете, че разполагах с професионален актьор. Той е един от най-добрите имитатори на Том Круз… От друга страна, в случая става въпрос за работа на професионален монтажист на ефекти. Разполагам и с професионална техника, която сме използвали за проекта. Ние двамата сме като професионален екип. Не е като просто да си седите вкъщи и да можете да щракнете върху един бутон, за да създадете нещото, което ние направихме“, казва Уме.

Въпреки че това на този етап означава, че дийпфейк не е чак толкова близо до обикновения и масов потребител, това не означава, че технологията няма да прогресира през следващите години.

„Да, технологията ще се подобри. Хората ще могат да правят такива неща и сами. Но ние все още сме далеч от там“, каза Уме.

Досега тази технология се е използвала до голяма степен, за да покаже какво е възможно благодарение на нея и като източник на забавление, особено в онлайн пространството и поп културата. Любопитните фенове са пресъздали шепа актьори – от Тоби Магуайър до Линда Картър в роли, които никога не са играли. Ако това не е съвсем нова практика, тогава защо видеоклиповете на Том Круз получиха толкова голямо внимание?

„- Защото имитаторът е наистина добър. И това е Том Круз. Всички обичат Том Круз“, каза Уме.

Въпреки популярността си, или може би заради нея, Уме и Фишер първоначално са решили да изтрият видеоклиповете от акаунта @deeptomcruise в TikTok. Те са смятали, че видеоклиповете са изпълнили целта си, казва Уме, като не са искали Круз да се чувства неудобно. Той казва, че нито TikTok, нито Круз са предявили някакви искове към тях, но се просто са почувствали, че е време да сложат край на тази история. В петък обаче, Уме и Фишер отново направиха видеоклиповете видима в профила си в TikTok, така че хората да могат да ги преглеждат в оригиналния им формат, вместо да гледат техни заснемания разпространени в други социални мрежи.

Уме също така публикува разяснения за това как е създал тези дийпфейк видеоклиповете в канала си в YouTube и е готов да започне следващия си проект.

 

2.4 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари