Калифорнийска иновативна компания наречена Made in Space създава специална нова машина предназначена за Международната космическа станция (МКС), която превръща пластмасовите отпадъци от пребиваването на нея, в консуматив за 3D принтери, който вече е на борда на станцията.

Според официалния уеб сайт на компанията, рециклиращата машина е предназначена да улесни „повторното използване на материали, за да се разрешат екологични проблеми, които се появяват при МКС или при бъдещи мисии за изследване на космоса.“ Машината също така може и да помогне за „намаляване на цената и теглото на товарите, изпращани от Земята.“

Планирано е приспособлението да бъде изстреляно в орбита на 2 ноември тази година до борда на кораба Cygnus на компанията Northrop Grumman.

Принтерът на Made in Space се използва на борда на МКС от 2016 г. насам за 3D създаване на стотици инструменти и части за бита, според данни на компанията.

„Ресурсите и възможността за производство на място са изключително важни за изследователите в космоса. Изпробването и оползотворяването на възможностите за рециклиране на използваните суровини на борда на МКС са важна стъпка към развитието на устойчиви системи за производство, които ще ни позволят мисии до далечни планети на нашата Слънчева система и дори в дълбокия космос“, съобщава в прессъобщение главният инженер на компанията Майкъл Снайдър.

По-рано тази година от НАСА отпуснаха субсидия в размер на 73,7 милиона долара за създаването на комбиниран космически кораб с 3D принтер, който да може сам да принтира роботизирани ръце а себе си. На кораба трябва да е възможно принтирането на греди с дължина почти 10 метра, които след това евентуално да поддържат соларни антени от двете му страни.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кой
Кой

Заглавието е грешно. Трябва да ползва представка ‘на’ или ‘от’ пред МКС. Така написано означава, че МКС е отпадък