Ново изследване на формата на електрона потвърди Стандартния модел

10
1081

Група физици от водещи американски висши учебни заведения проведе безпрецедентно по точност изследване на формата на електрона. Според Стандартния модел, формата на електрона е идеално сферична. Но това схващане не решава ключовия парадокс в тази област.

Стандартният модел във физиката на елементарните частици описва почти всички взаимодействия и частици във Вселената. Това е един математически модел на реалността, който засега нито един лабораторен експеримент не е опровергал. Именно това смущава учените.

Стандартният модел в сегашния си вид няма как да е верен, понеже не може да обясни защо съществува Вселената“ – твърди професор Джералд Габриелс от Северозападния университет, ръководител на изследванията.

Той и неговите колеги през целия си научен живот се опитват да разгадаят този парадокс, изучават предвижданията на Стандартния модел и се опитват да намерят потвърждение чрез разнообразни експерименти.

Според алтернативните на Стандартния модел теоретични конструкции, формата на електрона всъщност е асиметрично сплескана. А алтернативната Теория на суперсиметрията гласи, че някаква неизвестна субатомна частица въздейства на електрона и променя неговата идеална форма. Този недоказан феномен се нарича електрически диполен момент. А частицата, която го причинява е една от най-тайнствените загадки на Вселената и би могла да обясни, защо всичко се състои от материя, а не от антиматерия.

Почти всички алтернативни модели показват, че формата на електрона може да бъде леко сплескана.

Учените от Харвард, Йейл и Северозападния университет решиха да проверят тези твърдения чрез нов експеримент. Те изстреляха лъч от студени молекули на ториев оксид в камера с размер на маса. След това изследваха светлината, излъчена от тези молекули. Усуканата светлина би показала наличието на електрически диполен момент.

Оказа се, че няма усукване на лъча и учените решиха, че формата на електрона е идеална сфера, което напълно съответства на Стандартния модел. От това следва, че няма никаква хипотетична тежка частица. А ако тя все пак съществува, нейните свойства са твърде различни от предсказаното от алтернативните теории.

Резултатите от това изследване показват, че научното общество трябва сериозно да преразгледа някои от алтернативните теории.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
4 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
МеЕpedroнаблюдателКольоdon Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Тралала
Тралала

… твърди професор Джералд Габриелс от Северозападния университет… Аз само да попитам – Северозападния университет в Благоевград ли? ;о)
Нищо лично ;о)

don
don

т.нар. стандартен модел е една математическа измислица. Няма как да го опровергаят, защото много постове/звания и авторитети са заложени там.

pedro
pedro

Смятай колко века не могат да ги свалят от поста

Кольо
Кольо

Според някои изследователи, електронът не е съставен от по-ниско разположени елементарни частици. Аз обаче не мисля, че има долна граница. Ще дойде време и човечеството ще напредне достатъчно, че да разбие и електрона и кварките на по-малки частици.

pedro
pedro

Има лимит намерен и доказан от Макс Планк, под него физичните закони не важат, а електрона е част от физиката, каквото и по-малко да има няма да е частица, а нещо от квантовата физика, което няма размер, т.е. няма да е „по-малко“. Та не се надявай 🙂

МеЕ
МеЕ

От това следва, че няма никаква хипотетична тежка частица.
А ако тя все пак съществува….

pedro
pedro

Тогава електрона щеше да е сплескан и експеримента щеше да покаже обратното. После защо България била последна по „четене с разбиране“

МеЕ
МеЕ

Цитат:
Oт тoвa cлeдвa, чe нямa ниĸaĸвa xипoтeтичнa тeжĸa чacтицa.
A aĸo тя вce пaĸ cъщecтвyвa,
нeйнитe cвoйcтвa ca твъpдe paзлични oт пpeдcĸaзaнoтo oт aлтepнaтивнитe тeopии.

оксиморон:
Частица няма ,
но
ако съществува

наблюдател
наблюдател

Сега пък бил леко сплескан…. едно време ползвах точилката, за да сменям каналите…. електрона си е електрон…. както и да го погледнеш….

pedro
pedro

Поредния пирон в Струните и хипстърските им делюзии, но не – „пак ще сядаме да преразглеждаме“.