12 C
София

Ново изследване на формата на електрона потвърди Стандартния модел

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Група физици от водещи американски висши учебни заведения проведе безпрецедентно по точност изследване на формата на електрона. Според Стандартния модел, формата на електрона е идеално сферична. Но това схващане не решава ключовия парадокс в тази област.

Стандартният модел във физиката на елементарните частици описва почти всички взаимодействия и частици във Вселената. Това е един математически модел на реалността, който засега нито един лабораторен експеримент не е опровергал. Именно това смущава учените.

Стандартният модел в сегашния си вид няма как да е верен, понеже не може да обясни защо съществува Вселената“ – твърди професор Джералд Габриелс от Северозападния университет, ръководител на изследванията.

Той и неговите колеги през целия си научен живот се опитват да разгадаят този парадокс, изучават предвижданията на Стандартния модел и се опитват да намерят потвърждение чрез разнообразни експерименти.

Според алтернативните на Стандартния модел теоретични конструкции, формата на електрона всъщност е асиметрично сплескана. А алтернативната Теория на суперсиметрията гласи, че някаква неизвестна субатомна частица въздейства на електрона и променя неговата идеална форма. Този недоказан феномен се нарича електрически диполен момент. А частицата, която го причинява е една от най-тайнствените загадки на Вселената и би могла да обясни, защо всичко се състои от материя, а не от антиматерия.

Почти всички алтернативни модели показват, че формата на електрона може да бъде леко сплескана.

Учените от Харвард, Йейл и Северозападния университет решиха да проверят тези твърдения чрез нов експеримент. Те изстреляха лъч от студени молекули на ториев оксид в камера с размер на маса. След това изследваха светлината, излъчена от тези молекули. Усуканата светлина би показала наличието на електрически диполен момент.

Оказа се, че няма усукване на лъча и учените решиха, че формата на електрона е идеална сфера, което напълно съответства на Стандартния модел. От това следва, че няма никаква хипотетична тежка частица. А ако тя все пак съществува, нейните свойства са твърде различни от предсказаното от алтернативните теории.

Резултатите от това изследване показват, че научното общество трябва сериозно да преразгледа някои от алтернативните теории.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини