fbpx
0 C
София

Ново изследване разкрива каква е ролята на приятелствата ни във Facebook върху финансовото ни състояние

Най-четени

Мащабно изследване на приятелствата и отношенията между потребителите на Facebook хвърля нова светлина върху връзките и взаимоотношенията, които се изграждат през социалната мрежа, в американското общество. Някои от заключенията и тенденциите, които се оповестяват в изследването, вероятно могат да бъдат обобщени и до глобалното влияние на отношенията в социалната мрежа върху икономическите отношенията между хората.

Изследователският екип, който стои зад изследването, е ръководен от икономиста от Харвардския университет Радж Чети. Резултатите са публикувани днес в две статии в реномираното научно списание Nature. В статиите си учените разглеждат как социалните връзки и взаимоотношения водят до икономически възможности. Изследователите са анализирали данни от 21 милиарда приятелства в социалната мрежа Facebook между 72,2 милиона потребители от САЩ на възраст от 25 до 44 години, които са разглеждани цялостно или сегментирано по щати, за различните аспекти от изследователските цели.

Първата публикувана статия разглежда данните за приятелствата между потребителите през призмата на „икономическата свързаност“, като основният въпрос, на който изследователите предлагат отговор, е колко близки са си хората от различни икономически класи. Изследователите установяват, че хората с по-ниски доходи са склонни да подобряват финансовото си състояние с течение на времето, ако са свързани с хора с по-високи доходи, по-добър социоикономически статус или по-голямо обществено влияние.

„Делът на приятелите с висок социоикономически статус сред хората с нисък такъв, което ние наричаме икономическа свързаност, е сред най-силните предиктори за възходяща мобилност на доходите, установени до момента. Ако децата на родители с нисък социоикономически статус растат в щати с голяма икономическа свързаност, сходна до тази, в която расте дете на родители с висок социоикономически статус, техните доходи в зряла възраст ще са се увеличи средно с около 20% спрямо тези на родителите им.“

Изследването на социоикономическата мобилност и движението на доходите не е провокирано само от лишен от прагматизъм академичен интерес. Както посочват изследователите, натрупването на повече знания за социалните взаимоотношения, които обвързват общностите, и изследването на начина, по който те водят до различни икономически резултати, може да ни даде информация за възможни стъпки, действия и интервенции, които можем да предприемем като родители, възпитали, институции и като общество, за да подпомогнем социалното издигане на хора, които произлизат от общности с по-нисък социоикономически статус, което да даде трайно позитивно отражение в тяхното бъдеще.

Втората публикувана статия навлиза в по-детайлно изследване на самите социални отношения и начина, по който се формират. Харвардският екип е установил, че връзките между пората с високи и ниски доходи често се изграждат в структурирани социални организации, като училища, университети, клубове, групи по интереси и религиозни групи. Изследователите също така са установили, че дори дадени хора да са свързани с такива с различни от техните нива на доходи, те въпреки това ще бъдат по-склонни да изграждат трайни социални взаимоотношения с онези свои приятели, познати и колеги, с които споделят близко финансово положение.

Изследването е изключително интересно и има потенциална значимост не само за академичната общност, но и за широката обществена аудитория, като се има предвид засилващото се класово разделение и все по-интензивно разтваряне на ножицата на социалното неравенство в САЩ, а може би и в глобален план. Семействата с по-високи доходи продължават да натрупват богатство с ускорени темпове, което прави разликата между тях, и по-бедните, все по-голяма и по-голяма. Както е добре известно, 5-те процента най-богати семейства в САЩ увеличават финансовото си състояние най-бързо от всички останали – картина, която лесно може да се обобщи и до глобалната.

„Разликите в икономическата свързаност могат да обяснят добре познати връзки между възходящата мобилност на доходите и расовата сегрегация, нивата на бедност и неравенството“, пишат изследователите.

Като социална мрежа, която има най-голямата потребителска база в света, Facebook предлага богатство от данни за потенциални изследвания, които проучват безброй аспекти от човешкото поведение и социалните структури. Исторически погледнато компанията има донякъде напрегнати и сложни взаимоотношения с изследователите, особено с тези, които се интересуват от това да осветят как самата социална мрежа влияе върху формирането на обществото и отношенията между неговите представители, но през последните месеци платформата дава някои индикации за стопляне на отношенията между нея и заинтересованите изследователски екипи.

Въпреки това обаче, да се прави изследване с данни на Meta, компанията, която стои зад Facebook, остава трудно и предизвикателно начинание. Компанията е особено чувствителна към потребителските данни, които предоставя, тъй като те често са особено важни за нейното монетизиране и генерирането на приходи от таргетирана реклама, което е основно финансово перо. Също така някои стари скандали все още не са забравени – компанията все носи следата от сагата с Cambridge Analytica, дори да са минали четири години, откакто стана ясно, че лондонската дигитална агенция е получавала неправомерен достъп до чувствителна информация за стотици милиони потребители, която е била използвана за показване на таргетирана реклама. Въпреки това, изглежда Facebook е наясно, че даването на зелена светлина на научните изследвания, които могат да донесат социални ползи, би могло да ѝ помогне да компенсира нейната дълга история на обществени скандали.

„Тази работа е основен принос към разбирането ни за връзката между социалните контакти и икономическите възможности“, пишат от Meta в публикация в блога си по повод изследването. „И това показва как данните на Meta могат да бъдат използвани за обществено значими изследвания, когато се използват отговорно и по начин, който защитава поверителността на потребителите“, четем още в публикацията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини