fbpx
-10.5 C
София

Ново откритие на астрономите съществено стеснява търсенето на живот във Вселената

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Откритата наскоро планета от земен тип в система със звезда от клас М, а планетите от този тип са най-много във Вселената, изобщо няма каквато и да било атмосфера. Това откритие може да наложи сериозно преразглеждане на начините на търсене на живот на другите планети. Това означава, че от списъците с перспективните обекти за изучаване трябва да бъдат изключени огромен брой планети.

Изследването бе публикувано в списание Astrophysical Journal Letters и е посветено на планетата GJ 1252b. Тя е два пъти по-голяма от Земята и се намира много по-близо до своята звезда. Оказа се, че налягането на слънчевата радиация върху нейната повърхност е толкова голямо, че тази планета не може да удържи своята атмосфера.

По принцип, Земята също губи част от своята атмосфера заради въздействието на Слънцето, но поради вулканичната дейност и другите процеси от въглеродния цикъл, атмосферата се възстановява. Но ако нашата планета се намираше толкова близо до Слънцето, колкото е GJ 1252b, то възстановяването на земната атмосфера нямаше да може да се осъществява. Счита се, че нещо подобно се е случило на Меркурий.

В относителна близост до Слънчевата система има около 5000 звезди, повечето от които са от клас М. Ако ги филтрираме според наличието на екзопланети, ще останат около 1000 звездни системи. Но сега явно ще трябва да добавим нов филтър за планетите, които се намират на такова разстояние от своите звезди, че не са в състояние да удържат атмосфера.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини