fbpx
1.4 C
София

Ново проучване показа къде в сграда трябва да застанем, ако избухне ядрена бомба

Най-четени

Ако избухне ядрена война, хората трябва незабавно да се скрият в ъглите на бетонни сгради, за да имат най-голям шанс да оцелеят. Според научен екип от Кипър това е по-добре, отколкото да се крият в коридорите или близо до прозорците и вратите.

Хората трябва да стоят далеч от тези места и незабавно да се укрият. Дори в най-предната стая, обърната към експлозията, човек може да се предпази от високата скорост на въздуха, ако се разположи в ъглите на стената.

Водещият автор д-р Йоанис Кокинакис от Университета в Никозия.

Изследователите са използвали модерни техники за моделиране, за да проучат как ядрената взривна вълна се ускорява през стояща структура.

Техният макет включва стаи, прозорци, врати и коридори, за да се определят най-добрите и най-лошите места.

Преди нашето изследване опасността за хората в бетонна сграда, която издържа на взривната вълна, не беше ясна. Работата ни показа, че високите скорости на въздушния поток продължават да представляват значителна опасност и все още могат да доведат до тежки наранявания или дори до смъртни случаи.

Не е достатъчно да се намираме в помещение, което ще издържи на ударната вълна.

Тесните пространства всъщност увеличават скоростта на въздуха. Взривната вълна кара въздуха да се отразява от стените и да се огъва около ъглите, създавайки сила, еквивалентна на до 18 пъти теглото на човешкото тяло.

„Най-опасните критични места в помещенията, които трябва да избягвате, са прозорците, коридорите и вратите.

Времето между експлозията и пристигането на взривната вълна е само няколко секунди. 

Бързото придвижване до безопасно място е от решаващо значение.

Това е само първата стъпка. След взрива ще има повишени нива на радиация, опасни сгради, повредени електропроводи и газопроводи, както и пожари. Хората трябва да се притесняват за всичко гореизброено и да потърсят незабавно спешна помощ.

Изследователите симулират взрив на атомна бомба от типична междуконтинентална балистична ракета (МБР).

Анализират произтичащата от това взривна вълна, за да видят как тя би се отразила на хората, укриващи се на закрито. Извън непосредствената зона на взрива силата е била достатъчна, за да преобърне някои сгради и да нарани хора, намиращи се на открито. 

Бетонните конструкции обаче могат да останат неподвижни.

Изследователите, чиито открития са публикувани в списание Physics of Fluids, се надяват, че никога няма да се наложи да следват съветите си. Разбирането на ефектите обаче може да помогне за предотвратяване на смъртни случаи и да насочи спасителните дейности.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини