Ново решение на проблема с ефективното зареждане на движещи се електромобили

3
4005

Корейски учени представиха стратегия за максимално ефективното отдаване на енергия без проводници – чрез индуктивности. За разлика от стандартния подход, при който е активна само една предаваща индуктивност, намираща се най-близко до приемника, новият метод разпределя оптималния ток между всички индуктивности. Новата технология дава възможност да бъдат преодолени трудностите с безжичното зареждане на електромобилите и промишлените роботи.

Към днешен ден методите за безжично зареждане с помощта на една индуктивност са добре изследвани, което не може да се каже за системите с много индуктивности. Да се постигне максимална ефективност в една система с няколко индуктивности е сложно, понеже приемникът може да се намира във всяка една точка в полето на действие на тези условно наречени  предаватели.

Корейски специалисти са разработили ефективна стратегия за контрол, която постига максимална ефективност на безжичното зареждане с помощта на няколко индуктивности. Те са формулирали теоретичните основи на този метод и са открили редица важни съотношения.

Предложеният от тях метод не е сложен и в него не се използват сензори за локализиране на приемника с цел да бъде включен най-близкия до него предавател. Вместо това корейските учени са открили, че е възможно с висока точност в реално време да се открие къде се намира приемника чрез измерване на импеданса на индуктивността-предавател. Това дава възможност за динамична настройка на всяка излъчваща индуктивност, като по този начин се достига максимална ефективност на безжичното зареждане.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари