fbpx
3.5 C
София

Нов академичен инструмент ще помогне за засичане на сайтове за фалшиви новини

Най-четени

Академични изследователи са създали нов инструмент на базата на машинното обучение, който може да идентифицира кога едно домейн име е създадено чисто за разпространение на дезинформация, като гарантира, че потока на фалшивите новини може да бъде прекъснат, преди да имат възможността да се разпространят масово.

Прогнозирането и засичането на онлайн портали разпространяващи фалшива информация в реално време е основното умение на новия инструмент, както става ясно от работен документ, написан ОТ Анил Доши от UCL School of Management, Шарат Рагаван от Калифорнийския университет и Уилям Шмит от университета Корнел, в който подробно описват как могат да бъдат идентифицирани бързо домейните с невярна информация.

Методът за ранно откриване използва комбинация от данните за регистрация на домейните, които са въведени при създаването на уебсайта (WHOIS) и поведението на браузъра, за да идентифицира дали даден сайт вероятно ще генерира невярна информация. Характеристики като това дали домейнът е регистриран от частно лице или е на името на фирма, или по време на събитие, което е получило обществено внимание, също се вземат под внимание.

„Много модели, които предсказват невярна информация, използват съдържанието на статии или поведение в социалните медийни канали, за да правят своите прогнози. В момента, в който фалшивите новини вече са налични, може да е твърде късно. Авторите на фалшиви новини реагират доста бързо и се нуждаем от средства, с които да можем да ги идентифицираме рано. Използвайки данните за регистрацията на домейните, можем да осигурим система за ранно предупреждение, използвайки данни, които са трудни за манипулиране от страна на създателите на сайтовете. Авторите на новини, които тиражират невярна информация, предпочитат да останат анонимни и ние използваме този факт в нашия инструмент, за да ги засечем“, коментира Доши.

„Добрите новини се разпространяват бързо, но не колкото клюките“

Инструментът с машинно обучение е успял да идентифицира правилно 92% от всички домейни с невярна информация и 96,2% от домейните с невярна информация, създадени във връзка с изборите за президент в САЩ през 2016 г., още преди да започнат да функционират. Като се има предвид, че злонамерените сайтове все повече се възползват от важни събития, за да разпространяват дезинформация, инструментът може да има огромна стойност за онлайн регулаторите.

Освен това може да помогне за създаването на по-безопасен интернет. Фалшивите новини понякога се използват от участниците в заплахите за разпространение на злонамерен софтуер, изкушавайки потребителите да кликват върху съмнителни връзки, които действително инжектират злонамерен софтуер в тяхното устройство. Спирането на дезинформацията може да блокира потенциалния експлойт.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини