fbpx
20.9 C
София

Нов алгоритъм за защита от дийпфейкове

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Екип специалисти от Бостънксия университет създаде нов алгоритъм, даващ възможност за защита на публикуваните в Глобалната мрежа снимки и видеа от манипулации.

Сравнително новата технология за създаване на дийпфейк позволява с помощта на съвременна невронна мрежа да се симулират движеният и речта на хората в техните снимки, клипове и видеа. Разбирайки че започналото масово разпространение на тази технология може да доведе до сериозни последици, американските специалисти разработиха алгоритъм, защитаващ публикуваните в интернет изображения от използването им като база за създаване на дийпфейк. Алгоритъмът работи с изображенията на всякакви хора.

Алгоритъмът вмъква в снимката или видеото невидим филтър и когато някой се опита да използва невронна мрежа за манипулация с тези файлове, то те или остават неизменни, или тотално се променят. Вграденият филтър показва пикселите по такъв начин, че след преобразуването от страна на невронната мрежа изображението става неузнаваемо и непригодно за дийпфейкове.

Ръководителят на екипа специалисти Натаниел Руиз сподели, че идеята за създаването на този алгоритъм му е хрумнала след като го е заинтригувало изключително бързото разпространение на технологиите за създаване на дийпфейкове.

Създателите на новия алгоритъм направиха общодостъпни както описанието на самата технология на разработката, така и на нейния код. Публикувано бе и видео, подробно показващо работата на филтъра.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини