21.6 C
София

Нов алгоритъм на Google в реално време разпознава жестовете

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Лабораторията Google AI представи нова технология за бързо разпознаване на жестовете с помощната на алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Програмата с новия алгоритъм може да се инсталира в смартфоните, а за нейната нормална работа е необходима само една камера.

За обучаването на новата ИИ система специалистите на Google AI са използвали 30 000 снимки на ръцете, изобразяващи най-различни жестове. Разработчиците са успели да ускорят работата на алгоритъма чрез намаляване количеството на данните, необходими за анализ. За да разпознае жеста, изкуственият интелект първоначално разпознава местоположението на дланта, като след това добавя 21 координати на ставите и върховете на пръстите и сверява тези данни с неголяма по обем база данни.

След като позата и жестът на ръката са определени, те се сравняват с различните общоприети жестове, както и дали не се образуват специфични символи – цифри или букви.

Новата технология е полезна за разпознаването и разбирането езика на жестовете, както и за управляване на смартфоните без докосване до екрана. Поддръжката на тази функция ще получи новият мобилен телефон Google Pixel 4, за който интернет гигантът обяви, че ще бъде представен тази есен.

Технологията засега не е реализирана в нито един продукт на Google. Но сорс кодовете са достъпни за всички и е разрешена тяхната промяна и надграждане.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини