Нов алгоритъм на Google намалява JPEG изображенията с 29-45%

0
981

Google представи своя нов висококачествен JPEG кодер Guetzli, в който се използва нов алгоритъм за компресиране с отворен код, съществено намаляващ размера на изображението без загуба на качество и със запазване на пълната съвместимост със стандартните JPEG кодеци и с пълно съответствие на JPEG стандарта.

В сравнение с еталонната библиотека libjpeg, новият алгоритъм намалява размера на файловете с 29-45%. Кодекът Guetzli е написан на С++ и се разпространява с Apache 2.0 лиценз.

При използване на JPEG компресията, най-голяма загуба на качеството се получава при квантуването. Етапите на преобразуването на цветовото пространство и дискретното косинусово преобразуване (DCT) не се подават на оптимизация. Guetzli оттимизира таблиците за квантуване и DCT коефициента за всеки JPEG блок, използвайки специален оптимизатор с обратна връзка (closed-loop). За оценка оптималността на получените параметри се използва алгоритъма Butteraugli, който използва свой метод за психовизуално моделиране на JPEG файла. В крайна сметка значително се намалява броя на възникващите артефакти.

На показаното изображение отляво е оригиналът, в средата стандартна JPEG компресия, а вдясно е Guetzli.

Guetzli работи бавно и не може да се използва за компресия в реално време, но е идеален за еднократно дълбоко компресиране на изображенията, декомпресията на които е със същата скорост като JPEG.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари