Компанията Converus създаде нов тест, при който движението на зениците се записва от камера, а след това компютърен алгоритъм определя, дали човекът лъже или не.

CNN отбеляза, че новата технология EyeDetect става изключително популярна, понеже в по-достъпна и по-надеждна от полиграфа.

EyeDetect се базира на алгоритъм, който оценява множество фактори, най-важният от които е разширяването на зениците при отговор на въпрос. В основата на новата технология е несложното правило, че зениците на очите се разширяват при казването на лъжа, понеже лъжата изисква повече енергия от организма.

Това е част от инстинкта за оцеляване“ – каза ръководителят на проекта, професор Дейвид Раскин от университета в Юта. „Мозъкът изпитва по-голямо натоварване и зениците се разширяват, за да пропуснат повече светлина и да дадат на мозъка повече информация. Промените са незначителни – само част от милиметъра и хората не могат да ги забележат„.

При преминаването на теста EyeDetect, хората сами попълват анкета на таблет, в която има поредица въпроси, на които трябва да се отговори само с Да или Не. Инфрачервена камера следи зениците и след 30 минути алгоритъмът съставя „оценка на лъжата“ по скала от 0 до 100.

Технологията EyeDetect бе създадена през 2014 година и днес се използва в 34 страни. Оборудването за тестовете струва $4 000 и допълнителни от $50 до $150 за всеки тест.

Изследванията през изминалите 3 години показват, че точността на EyeDetect и на полиграфа е еднаква – 90%. Но резултатите на полиграфа могат да бъдат предубедени, понеже тестовете се провеждат от хора. Тестващият може да симпатизира на тествания и да не му задава уточняващи въпроси или обратното – да усложни хода на теста и да окаже влияние на резултата.

Няколко компании вече внедриха EyeDetect и споделят, че очите наистина са огледалото на душата. Човекът, който лъже, не може изцяло да контролира очите си и апаратурата улавя микроскопичните промени. Това е нова, революционна технология, която може да промени пазара.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

29 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари