Нов бъг в ОС Windows 10 – въвеждането на специфичен линк в адресния ред на браузъра води до BSOD

10
3676

Уеб изданието Bleeping Computer съобщи за нов бъг в операционната система Windows 10. При въвеждането на точно определен линк в адресния ред на браузъра, включително и Chrome, води до синия екран на смъртта. Бъгът се проявява във всички версии на Windows 10 от 1709 и нагоре, включително 20H2. Неприятното е че, BSOD може да се предизвика само с един клик на мишката, като не са необходими администраторски права – всеки потребител може да предизвика възникването на синия екран на смъртта.

Bleeping Computer предупреждава, че в никакъв случай не препоръчва проверката работоспособността на този бъг върху работната компютърна система. Най-добре е да се използва виртуална машина или тестов персонален компютър с Windows 10. Ние няма да публикуваме този линк, като всеки може да го вземе от оригинала и да го тества на своя отговорност.

Интересно е че експертът Джонас Л.  е открил този бъг още през месец октомври миналата година. Това е част от специален линк, който се използва от разработчиците на операционната система и дава възможност на приложенията директно да взаимодействат с физическия диск и да заобиколят файловата система, като работят в режим kernel / usermode ipc.

Bleeping Computer допълва, че бъгът може да се използва за автоматично предизвикване на BSOD при стартирането на Windows 10 и при логването в операционната система. Вероятно синият екран на смъртта може да бъде задействан и отдалечено.

3.4 9 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари