Нов екологично чист акумулатор на водна основа

0
154

Литий-йонните акумулаторни батерии позволиха създаването на портативни мобилни устройства с малки размери, но те са със сравнително кратък живот и замърсяват околната среда. Екип учени от Университета в Южна Калифорния работи върху нов акумулатор на водна основа, който ще бъде по-дълговечен и екологично чист.

Работата на новия акумулатор е базирана на хинони – молекули, които вземат участие във фотосинтезата на растенията, гъбите и някои други живи организми. Акумулаторът издържа до 5000 цикъла на презареждане и може да работи в продължение на 15 години. Традиционните литий-йонни акумулаторни батерии започват да деградират след 1000 цикъла на презареждане, а цената на тяхното производство е многократно по-висока от производството на акумулатори на водна основа.

Създателите на новите елементи считат, че новите акумулатори могат да бъдат използвани на само в портативната електроника, а и във вятърните и слънчевите електроцентрали за натрупване на енергията.

Към момента са подадени няколко заявки за патенти на основните моменти на новата технология, а създателите на новите акумулатори работят върху практическото и комерсиалното използване на новата технология.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари