Нов електролит двойно увеличава капацитета на литиевойонните батерии

8
1670

Австралийски учени превърнаха обикновените промишлени полимери в твърди електролити за литиевойонните батерии. Откритието ще даде възможност за създаването на по-мощни и по-безопасни акумулаторни батерии.

Учените от австралийския институт за съвременни материали съобщиха за пробив в създаването на „първия чист и работещ твърд електролит, осигуряващ ефективен транспорт на литиевите йони“. Вместо летливи течности, които най-често се използват в съвременните литиевойонни батерии и които могат да доведат до запалване, новият електролит е направен от твърд полимер, който слабо взаимодейства с йоните на лития.

Ако започне масовото производство на акумулаторни батерии с новия електролит, то в съвсем близко бъдеще компютърните устройства с литиевойонни батерии ще могат безопасно да се носят в самолетите без да има риск от самозапалване и пожар.

По-важното е, че новият твърд електролит най-после дава възможност да се произвеждат батерии с анод от литий.

Това е голям пробив в тази област. Литиевият анод е критично важен за повишаване капацитета на литиевойонните батерии. Към днешен ден именно неговото отсъствие сдържа разпространението на електрическите автомобили, електрическите самолети и портативната компютърна електроника.

Литиевият анод увеличава двойно енергийната плътност на батериите. Акумулаторните батерии на Tesla Model 3, които са едни от най-добрите в този бранш, предлагат 250 Wh/kg. Новите батерии могат да предложат над 500 Wh/kg и по този начин значително да увеличат пробега на електромобилите или да намалят теглото и цената на акумулаторните блокове – най-скъпият компонент при електрическите автомобили.

Друг важен момент е, че учените са използвали вече съществуващи полимери – тоест, за производството на новите батерии няма да се наложат големи промени в сегашните фабрики.

Австралийските учени вече търсят партньори, за да излязат на пазара.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Палуестиниец
Палуестиниец

От 5 години постоянно четем „новини“ за революционни нови батерии.
Резултат – нулев
Къде ги тези нови батерии и материали, които обещават невиждани мощности при малки размери ?

(*)
(*)

Арабите им подрязват крилцата – има още много петрол за продаване.

Кольо
Кольо

Аз ги чета от 20 години. Капитализма е най-лъжливият строй в галактиката.

Mihail Georgiev
Mihail Georgiev

Прав си, за двайсет години, литиево-йонните действително се развиха. от батерии за часовници до батерии за коли, средно по 5% повишаване на ефективност, мощност, издържливост , което е огромен скок

Баси Тъпака,
Баси Тъпака,

Просто тези мазни и скръндзливи учени трябва да направят проекта ОТВОРЕН и да дадат формулата в публичното пространство и да си осТавят отдолу Пейпала за дарения и ГОТОВО!!

U4en
U4en

поредното perpetuum mobile, ай да ни е честито, утре пак.

TGR
TGR

Аз честно четох за тези батерии с твърд електролит преди 2 години.
Даже гледах клип на една батерия как е режат с ножица и пак си даваше напрежение.
Ще се развият бързо, след увеличила се нужда и ползване последните години.

Тахтун
Тахтун

Първо това са само лабораторни експерименти – до промишлено използваеми резултати има доста време. Второ трябва да се върнат инвестициите вложени в досегашните батерии. А Кольо, ако не беше капитализма сега щеше да пали огън на двора пред външната тоалетна и нямаше да е чувал за клавиатура и компютър.