IBM създаде нова ИИ система, базирана на методите, използвани при превода от един език към друг. Тази програма приема атомите на химическите вещества за букви, а молекулите като отделни думи, като резултатът е определянето на различните вещества, получени от сложните органични реакции. Новият ИИ може да се използва например за създаването на нови лекарства.

През последните години бяха правени много опити в това направление, но органичните съединения могат да бъдат токова сложни, че за моделирането на техните свойства е необходим гигантски компютърен ресурс, а получените резултати са с малка достоверност.

Специалистите на IBM Research направиха много необичаен ход. Програма преводач с използване на изкуствен интелект бе приспособена за работа в органичната химия. Невронната мрежа е обучена чрез милионите известни химически реакции. Или с други думи, учените обучиха този ИИ на „езика“ на органичната химия.

Програмата дава резултат с достоверност над 80%. Изкуственият интелект дори се съобразява с това, че всяка органична реакция може да протече по различен начин, предлага различни възможни решения и ги подрежда според вероятността за получаване на съответното органично съединение,

Засега системата се справя с органични молекули, броят на атомите в които не превишава 150, но няма теоретични ограничения за работа с по-дълги и по-сложни молекули.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари