fbpx
23.8 C
София

Нов ИИ алгоритъм не се нуждае от законите на физиката, за да прогнозира движението на планетите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Новият компютърен алгоритъм, създаден от американските учени, няма нужда от законите на физиката, за да може съвсем точно да прогнозира движенията на планетите на Слънчевата система. Новият подход коренно променя научната парадигма. Но от практическа гледна точка е много ефективен. Така например, той може да бъде адаптиран за управление поведението на плазмата в термоядрените реактори.

„Обикновено във физиката се правят многобройни наблюдения, създава се теория, базирана на тези наблюдения, а след това тази теория се използва за прогнозиране на следващите наблюдения“ – заяви създателят на алгоритъма Цин Хун от Лабораторията по физика на плазмата на Министерството на енергетиката на САЩ. „Аз замених целия този процес в една образно казано черна кутия, която дава съвсем точни прогнози без традиционни теории или закони“.

Цин е разработил компютърна програма с невронна мрежа, която е обучена с помощта на данните от предишните наблюдения на орбитите на Меркурий, Венера, Земята, Марс, Юпитер и планетата-джудже Церера. Заедно с несложен спомагателен алгоритъм невронната мрежа съвсем точно прогнозира орбитите на другите планети на Слънчевата система без използването на законите на Нютон, съобщи Phys.org.

„На практика аз заобиколих всички фундаментални ингредиенти на физиката. Аз преминах директно от данни към данни“ – каза още Цин. „Между тях няма закони на физиката“.

Точните прогнози на новата система съвсем не са случайни. Невронната мрежа е обучена чрез принципи, които определят динамиката на произволни физични системи. В крайна сметка невронната мрежа е изучила и открила законите за движение на планетите, подробно наблюдавайки няколко примера. С други думи, този компютърен код наистина е успял да разбере законите на физиката.

Цин е подражавал на футуристичната Философия на Ник Бостром, които преди време предположи, че Вселената може да е компютърна симулация. Ако това наистина е така, то фундаменталните закони на физиката би трябвало да разкрият, че тя е съставена от отделни отрязъци пространство-време, подобно на пикселите в компютърните игри. Ако ние наистина живеем в една симулация, нашият свят би трябвало да е дискретизиран.

Теорията на дискретното поле вижда Вселената като струпване на отделни части и се различава от традиционните теории, предлагани от хората. Докато учените обикновено измислят всеобщи концепции на това, как се държи реалният физически свят, компютрите просто събират бази данни с най-различна информация за извършваните от тях наблюдения.

Цин и неговите колеги започнаха разработването на нови методи за използване теорията на дискретните полета за прогнозиране поведенията на частиците плазма в експериментите по получаване на термоядрена енергия. Учените от целия свят се опитват да възпроизведат такава реакция, която най-много да прилича на реакцията в центъра на звездите, но в изкуствени условия. По този начин може да бъде открит източник на безгранична енергия.

Динамиката на плазмата в термоядрените реактори е толкова сложна и многопланова, че законите на които се подчинява, не винаги са ясни на учените. В тази ситуация е възможно да се използват методи за машинно обучение за създаване на теория на дискретното поле специално за термоядрените реактори, за да могат да се предскажат резултатите от следващите експерименти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини