На 7 септември нов канадски радиотелескоп пристъпи към изследването на Вселената. Това е CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) – един от най-мощните наземни радиотелескопи, който ще даде възможност за регистриране импулсите и на най-отдалечените пулсари, да се изучат ефектите от гравитационните вълни, изкривяванията на пространствено-времевия континуум и други.

Конструкцията на CHIME е коренно различна от стандартните радиотелескопи. Антените приличат на положени на земята долни половини на тръби с диаметър 20 метра и дължина 100 метра. Строителството на новия радиотелескоп продължи 7 години с участието на водещи учени от различни университети.

Новата система работи 24 часа в денонощието получава сигнали от 1024 чувствителни детектора на космически сигнали в диапазона от 37 до 75 сантиметра (400-800 MHz), които генерират данни със скорост от един TB в секунда. Именно тази висока скорост бе основната причина за забавяне пускането на устройството. Изградена бе изчислителна система с хиляди графични процесори, която компресира информацията 100 000 пъти, преди да я запише във файловата си система.

Основните задачи пред CHIME са максимално точното измерване скоростта на разширение на Вселената, като целят поток от данни се използва за съставянето на триизмерен модел на Вселената, по който ще може да се изясни местонахождението на недостъпната за наблюдение материя, наричана от учените „тъмна материя“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари