Нов катализатор преобразува метана в метанол при стайна температура

2
1562

Метанолът има голям потенциал в качеството на гориво за автомобилите, при производството на пластмаси и други. Американски учени представиха катализатор, който дава възможност за преобразуването на природния газ в метанол при съвсем малко количество допълнителна енергия.

Въпреки че при изгарянето на природния газ се отделя 50-60% по-малко въглероден диоксид, в сравнение с другите изкопаеми горива, неговият принос в глобалните промени на климата все пак е значителен. Метанът е основният компонент на природния газ, а учените виждат голям потенциал от преобразуването на този газ в метилов спирт или метанол.

Но този процес изисква високи температура и налягане, при което се отделят значителни количества СО2. Причината е, че за получаването на метанола е необходимо да бъдат разкъсани въглеводородните връзки в метана. Учени от Илинойс създадоха нов катализатор от титан и мед, който дава възможност за осъществяването на тази химична реакция при стайна температура и при незначителен разход на електрическа енергия.

„Ние успяхме да намалим температура на този промишлен процес от 200 градуса по Целзий до стайна температура – тоест, при 20°C“ – каза Адит Праджапати, ръководител на изследователската група.

Тази технология не изисква сложно технологично оборудване и самата система може да бъде изградена навсякъде, при това с минимални усилия. Новата технология е патентована, а разработчиците подчертават, че един портативен комплекс, който се събира в малък фургон, с може да получава няколко литра метанол на ден.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари