1.9 C
София

Нов кошмарен вирус атакува иранските компютърни системи

Най-четени

Много ирански компютри се оказаха заразени с вредоносно приложение, което е по-коварно от всичко, което сме виждали до момента. Разрушителният вирус се укривал и разпространявал безшумно в разстояние на много време, а в кодовете му била заложена команда за изтриване на целия хард диск при настъпването на точно определена дата, информира Digital Trends.

Информацията за тази зараза идва от иранските власти и не е потвърдена от други източници. Въпреки това няма основание да имаме съмнения относно нейната истинност, защото Иран и друг път е бил удрян от изключително опасни вируси. Като източник на кибератаките почти винаги се посочват САЩ и Израел, които са сред най-големите врагове на персийската държава.

Зловредното приложение, което е атакувало иранските компютри е от тип, познат с името Batchwiper. Иранският център за киберсигурност CERTCC е установил, че вирусът трие всички дискови дялове с букви от D до I. Освен това коварната зараза заличава и цялото съдържание на работното поле, използвано от текущия потребителски акаунт.

От Kaspersky Lab определят Batchwiper за вирус с изключително прост начин на действие. Подобни бяха популярни преди 10-15 години, но тогава те нямаха конкретна функция освен лично удовлетворение за хакерите. Сега обаче се използват за междудържавни нападения вместо бойни ракети. Първата атака на Batchwiper е била на 10 декември, а други версии на вируса ще продължат да се задействат на различни дати поне до 2015 година.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини