Нов мащабен проект за търсене на извънземен разум

2
488

Експертите отдавна изразяват съмнения относно способностите на системите с изкуствен интелект правилно да интерпретират сигналите от космоса. Но търсенето на признаци за извънземен живот продължават. Астрономите представиха новата инициатива PANOSETI, която има за цел да извършва едновременен мониторинг на цялото видимо от Земята космическо пространство.

Веднага след прекратяването на проекта [email protected], който за 20 години така и не получи намек за доказателство за съществуването на извънземни, астрономите обявиха новите си планове. Инициативата PANOSETI (Pulsed All-Sky OIR-Optical SETI) ще използва десетки устройства, които ще фиксират светлинните пикове с продължителност едва няколко наносекунди в оптичния и инфрачервения диапазон.

„Когато астрономите изучават неизследвано космическо пространство, те много често откриват нещо учудващо, което никой не е очаквал и предсказвал. Сегашната цел е откриването на много къси, но мощни импулси от някоя развита цивилизация. Тези импулси са много кратки и редки, и ние планираме да проверяваме големи участъци на небето в продължение на дълъг период от време:“ – споделят учените.

Първите два телескопа, разположени в Калифорния вече се подготвят за новата инициатива. Всеки пот тях е в състояние да изучава област от небето с размери 10х10 градуса. Плановете за в бъдеще са инсталирането на 80 подобни телескопа, които могат да обхванат област от 10 000 градуса – тоест, цялото наблюдавано небе. Засега не се съобщава вероятността за улавянето на извънземни технологични сигнатури.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Оптимист
Оптимист

А дано намерят и той да има технологията да дойде на земята да ни спаси от китайския вирус.

bluewater
bluewater

Имаме нужда от мащабен проект за търсене на земен разум. Последно време изглежда е окончателно изгубен.