Нов метод за добив на водород от растения

8
286


С течение на времето и с напредъка на технологиите, ние използваме все повече нови и мощни устройства. Тези утройства, поглъщат все повече и повече енергия, а енергийните ни източници са ограничени. Да започнем с това, че в някакъв момент ще ни трябва нов и надежден източник.

Екип от изследователи е измислил начин да се извлекът значителни количества водород от всяко растение, като по този начин се гарантира наличието на екологично чиста енергия.

Екипът използва ксилоза, която е богата на захар и понякога достига до 30% от състава на някои растения. В действителност, ксилозата е втората най-богата на захар съставка в растенията, и екипът успява да генерира доста голям обем водород от нея. Имайки предвид, че растенията са възобновяем източник, метода на Virginia Tech проправя пътя към изобилие от биогориво. Освен това, този метод е сравнително безопасен за околната среда, тъй като отделя парникови газове в изключително малки количества.

Преди това откритие, производството на водород от биомаса бе или твърде скъпо или полученото количество бе твърде малко, или и двете. Сега, обаче, учените са успели да извлекат ензими от микроорганизми, след това комбинират резултата с ксилоза и полифосфат. След като всички съставки са комбинирани, учение са в състояние да извлекът водород. Целият процес се извършва при ниски температури, което от своя страна води до повишаване на ефективността. Както се оказва, процесът е толкова ефективен, че е в състояние да постигне 100% чиста печалба, което означава, че не се губи никаква енергия при производството на водорода.

Учените планират да направят техологията достъпна за бизнеса, когато методът бъде достатъчно усъвършенстван. Очаква се това да отнеме максимум три години. Изследователите от Virginia Tech са толкова уверени в новия екстракционен метод, че един от тях – Пърсвил Джан, доцент по биологично инженерство заявил, че тази нова технология може да помогне за прекратяване на зависимостта на човечеството от изкопаемите горива.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари