fbpx
4.3 C
София

Нов метод за подслушване на разговорите чрез вибрациите на осветителните тела

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Специалисти от университета Давид Бен-Гурион представиха технологията Lamphone за подслушване на разговорите и музиката в помещенията чрез пасивен анализ на вибрациите на електрическата лампа в осветителното тяло. За анализ на сигнала се използва намиращият се в близката улица оптичен сензор, който с помощта на телескоп улавя вибрациите на видимата през прозореца лампа. Експериментът е проведен с 12 W светодиодни лампи и дава възможност за уверено подслушване на всякакви разговори от разстояние 25 метра.

Методът е подходящ за окачените осветителни тела. Звуковите колебания създават въздушни вълни, които предизвикват микроскопични вибрации в окаченото тяло. Тези вибрации водят до леки изкривявания на светлинните лъчи поради изместването на плоскостта на осветяване. Тези промени могат да бъдат улавяни с помощта на чувствителен оптичен сензор и демодулирани до звук. За улавянето на потока светлина е използван сензора с фотодиод Thorlabs PDA100A2, а сигналът е преобразуван в звук с помощта на 16-битовия аналогово-цифров преобразувател ADC NI-9223.

Отделянето на полезната информация със звука става на няколко етапа с помощта на скрипт за MATLAB. Качеството на получения от 25 метра звук е достатъчно за разпознаване с помощта на API Google Cloud Speech, а звучащото музикално произведение да бъде определено чрез Shazam и SoundHound.

Светодиодната лампа не е избрана случайно – използван е модел, осигуряващ възможно най-високо съотношение сигнал/шум – 6,3 пъти по-високо от обикновената лампа с нажежаема нишка и 70 пъти по-високо от обикновените луминесцентни лампи. Експериментаторите споделиха, че чрез по-голям телескоп, по-качествен сензор и 24 или 32-битов АЦП може да бъде постигнато значително повече.

За разлика от шпионските уреди, които осветяват различни обекти в стаите с помощта на лазер и чрез неговата светлина улавят вибрациите, Lamphone  не изисква каквато и да било подсветка – всичко се извършва в изцяло пасивен режим.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини