Нов метод за редактиране на бактериите обещава пробив в производството на биогориво

0
286

Обединявайки в един общ метод компютърен модел и технологията за генно редактиране CRISPR, американските учени постигнаха безпрецедентен успех в модификацията на микробите. Техният подход е в състояние съществено да ускори изследванията и разработката на нови процеси за биопроизводство. В резултат от това на пазара съвсем скоро ще се появят иновационно биогориво и екологична алтернатива на днешната пластмаса.

Към днешен ден много учени от тази област, които се опитват да открият необходимите генни модификации, все още разчитат на традиционните експериментални методи. Процесът е сложен, понеже повечето микроби използвани при биопроизводството, генерират големи обеми продукция едва след като достигнат определена фаза на ръста. Това са бавни процеси, при които се изразходва много енергия.

Учените от Националната лаборатория Лоурънс Бъркли използват специализиран компютърен алгоритъм, обучен с реални данни. Той идентифицира гените, които с помощта на CRISPR технологията могат да бъдат изключени в даден микроб, за да може енергията на този организъм да бъде използвана за производството на висококачествени съединения вместо обичайната смес от продукти за осигуряването на неговия метаболизъм.

Специалистите от Бъркли са успели да ускорят метаболическия процес по такъв начин, че на практика целият метаболизъм на микроба през цялото време се използва за производството на крайното полезно вещество. Новата технология тествана с бактериите Pseudomonas putida, които след генното редактиране започват да произвеждат син пигмент.

Освен това, успешни резултати са постигнати и при работа с биогоривото изопентенол, при компоненти за получаване на огнеупорни материали и молекули, които са състояние да заменят продуктите за преработка на нефта.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари