Нов начин за кражба на данни чрез промяна в яркостта на монитора

10
5146

Има много начини за кражба на данни от компютрите, без мрежов достъп до тях (например чрез ултразвук), но уеб порталът Engadget описа още по-хитър начин. Предложен е метод за достъп до данните без каквото и да било включване към компютъра – само чрез следене яркостта на дисплея.

Идеята е следната: компрометираният компютър внася незабележими за човешкото око промени в яркостта на RGB цветовете, но които дори и по-обикновените камери улавят. Вредоносният софтуер би могъл да се качи в компютърната система чрез USB стик. Програмата може да подава секретните данни чрез незабележими за човешкото око промени в яркостта на монитора, които могат да бъдат улавяни от намиращите се наблизо хакнати охранителни камери.

Методът е твърде сложен, но той не е предвиден за обикновените потребители. Той може да бъде използван от специалните служби, които нарочно инсталират необходимия софтуер (а може би и хардуер) за достъп до компютърни системи с много висока степен на секретност, които нямат връзка с интернет и имат добра защита.

Действително, в обектите със свръхвисока защита би трябвало да се вземат мерки срещу подобен вид атаки. Навярно би трябвало да се премахнат намиращите се наблизо охранителни камери, които съвсем не трябва да са насочени към екрана на монитора и могат за улавят подобни промени в яркостта от доста голямо разстояние.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари