Нов начин за четворно увеличаване КПД на слънчевите панели

16
2915

Улавянето на слънчевата топлина с помощта на въглеродни нанотръби ще направи слънчевите батерии много по-ефективни, отколкото са сега, когато генерират енергия само от видимата слънчева светлина. Учени от САЩ предложиха нов метод, който скоро ще бъде приложен в практиката.

Горещото време значително намалява ефективността на слънчевите панели. За да се избегнат загубите е необходимо те да бъдат охлаждани или по някакъв друг начин да бъде разсейвана излишната топлина. Специалистите от университета Райс предложиха алтернативно решение на използване на топлината.

Идеята е слънчевите панели да бъдат допълнени с тънък слой от въглеродни нанотръби, които превръщат топлинната енергия на нагрятия панел в светлинно излъчване във видимата област. Излъчената светлина има много тестен спектър, а нейната дължина на вълната е подбрана така, че да е най-подходяща за използваните слънчеви клетки. По този начин излишната топлина се превръща във видима светлина, с която се генерира допълнителна електрическа енергия. Описанието е най-общо – не се дават подробности за тази технология.

Според пресмятанията, чрез този подход ефективността на слънчевите батерии ще достигне 80%. Това е четири пъти повече от ефективността на повечето слънчеви панели, предлагани на пазара.

Засега не е изчислена икономическата ефективност на новия метод и не се знае колко ще струва масовото производство на въпросния слой нанотръби. Но заявеното увеличение на производителността е в състояние да извърши революция при възобновяемата енергия и в момента тече усилена работа за изграждането на първите серии от прототипи.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
11 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

Много добра статия, в моята проекция.

Мирослав
Мирослав

Колкото и минуси да ми напльокате, няма да промените факта, че соларната индустрия се развива много бързо. Поредица от статии само потвърждават моите схващания, че ще дойде момент в който соларните панели, до толкова ще се подобрят, че моментално ще трансформират слънчевата енергия в задвижваща. И ще се акумулира такова КПД за което в момента дори и не подозираме.
Развитието на земната (а и на всяка друга) цивилизация не може ей така просто да спре. Пълното и пълноценно усвояване на слънчевата енергия е едно от бъдещите предизвикателства.

микгигс
микгигс

вече пета година искам да си купя панели за покрива 30m2, с инвертор и контролер. Цените не са мръднали. Развивали се бързо…бошлаф! намери ми инвертор с гаранция повече от 4-5 години под 3000 евро и ти го купувам!

ronsim
ronsim

Докато не се „изпразнят“ нефтените находища Няма интерес към алтенативни източници на енергия.
На български казано „Интереса клати феса“.

Палуестиниец
Палуестиниец

„Обаче не били дали технически подробности“
Последните 10 год колко такива заявяваха, че ще направят революция в панелите
Още я чакаме тази революция.
Да направят панел с над 60% КПД и тогава да се пишат новини.

Кольо
Кольо

Това съм го чел някъде в сайта, освен ако не е същата статия бъмпната отгоре.

pedro
pedro

Наскоро имаше една в калдата, която „увеличаваше“ капацитета над тероетичните 25%, но май беше до към 35% или нещо подобно.

Кольо
Кольо

Мне, имаше си и преди подобни статии, явно няма обаче същата, а в онези става въпрос за други технологии, без нанотръби и аз прегледах архивата…

ллл
ллл

Дано успеят, че да се отървем от всякакви енерго мафии и тем подобни.

115
115

Нали не мислиш, че енергията от слънчевите панели ще тия дават безплатно?

Кольо
Кольо

Може да вземе 2 кофи и да иде до централата да си налее.

Dave
Dave

@115, ДА. Като си сложа 10 панела на покрива се откачам от вас и няма да видите и лев повече!

115
115

И доста акмулатори трябва да сложиш в мазето, за да имаш енергия за нощите и облачните дни. Подготви си няколко хиляди за инвестицията и дебели дрехи за студените зимни вечери 😀

Радослав
Радослав

Ще има състезания за Слънчеви платноходи – Слънчоходи😊 и Слънчеви автомобилчета, да вземат да обединят и силата на Вятъра, красота.

микгигс
микгигс

worldsolarchallenge.com