Нов нестандартен метод за увеличаване технологичния живот на литиевойонните батерии

0
1256

Американски специалисти откриха, че алкалните метали могат да предотвратяват появата на дендрити в лития на акумулаторните батерии. Те са използвали комбинация от микроскопия, атомен магнитен резонанс и компютърно моделиране, за да открият, че малко количество соли на калия в електролита увеличава технологичния живот на батериите и повишава тяхната безопасност.

Електромобилите могат да станат  по-ефективни и чисти транспортни средства, ако се появят достатъчно надеждни и дълготрайни акумулаторни батерии. Това могат да бъдат литиево-йонните акумулаторни батерии от ново поколение, ако учените успеят да преодолеят някои проблеми. Един от тях е, че в електродите от метален литий се образуват дендрити, които водят до опасни къси съединения, самозапалване и дори взривове.

Специалистите от Колумбийския университет на САЩ откриха, че малка добавка от алкални метали, като например йоните на лития, предотвратяват образуването на дендрити по време на използването на батерията. Учените откриха, че малко количество соли на калия в електролита създава уникален химичен ефект при взаимодействието на лития и електролита.

‘ Забелязахме че йоните на калия неутрализират формирането на нежелателните химически съединения, които остават на повърхността на металния литий и предотвратява транспортирането на йони по време на зареждането и разреждането на батерията. В крайна сметка образуването на дендрити силно се ограничава’ – заяви ръководителят на екипа Лорън Марабела.

Това е един съвсем нов нестандартен подход който се различава от метода за нанасяне на проводящи полимери върху повърхността на метала. Сега се тества комбинацията от двата метода.

5 8 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари