Още един опасен вирус беше засечен в Китай – човек умря от хантавирус докато пътува в автобус

11
7444

Мъж от китайската провинция Ухан даде положителна проба за Хантавирус в понеделник. Той почина, докато се връщаше в провинция Шандонг по работа, съобщи китайското издание Global Times. Допълнително са тествани 32-ма други души, които са пътували заедно със заразения.

След смъртта му, хантавирусът се превърна в гореща тема в социалните мрежи, като хората изпаднаха в паника, че това е нов аналог на COVID-19, готов да предизвика още една пандемия.

Но за разлика от коронавируса, HPS не може да се предава от човек на човек. Единствениян начин за заразяване е, ако вирусът се намира в близък контакт с човека и той се зарази чрез докосване на очите, носа, устната кухина и лицето. Същото може да се случи и след докосване на някои видове гризачи, тяхната урина и екскременти, се посочва в информационния бюлетин разпратен от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. От медицинската институция успокояват, че гризачите не пренасят вируса директно върху хората, което ги кара да смятат, че едва ли това би могло да бъде втора глобална пандемия като COVID-19, но това са само ранните анализи на ситуацията.

Сред ранните симптоми на вируса са висока температура, главоболие, мускулни болки, коремни болки, замаяност, втрисане и проблеми с корема като гадене, повръщане и диария. Около половината от всички пациенти заразени с HPS. Последващите симптоми включват нарушаване на функцията на белите дробове, изпълване с течност и задух.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари