fbpx
1.5 C
София

Нов по-ефективен катализатор за превръщането на водата в гориво

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.
Нарушаването на връзката кислород-водород може да стане ключът за появата на неограничен източник на чисто гориво. Но да да се намери икономически изгодна технология за този процес е твърде сложно. Сега се появи информация за създаването на нов многообещаващ катализатор. Той е ефективен, достъпен, и стабилен в силно киселинна среда.

За разцепването на молекулата на водата на кислород и водород се използват електролизери. Най-ефективните от тях използват силни корозивни киселини и специални електроди от иридиев оксид и рутениев оксид. Първият вариант е по-стабилен, но иридият е един от най-редките метали на Земята. Ето защо учените отдавна търсят неговата замяна.

Учените от Илинойския университет решиха вместо един метал в електродите да използват два – итрий и рутений.

Тестовете на новото вещество показват, че в силна киселинна среда и под въздействието на висока температура, физическите характеристики на итриевия рутенат се променят. Веществото става по-малко поресто и приема нова кристална структура. Това дава възможност за разделянето на молекулите вода с по-висока скорост, отколкото в съвременната промишленост.

Специалистите считат, че това изследване ще стане важен етап в създаването на нова технология за чисто получаване на водород.

Следващата стъпка на учените е създаването на лабораторен прототип за тестване, подобряване стабилността на електродите и усъвършенстване на технологията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
А 3 е
А 3 е
3 години

youthpass

харри
харри
3 години

Тези сигурно са специализирали в мазето.нет …
Да правиш гориво от водата е все едно да правиш въглища и дърва от пепел и сгурия.

Кольо
Кольо
3 години

За да разделя по-успешно молекулите би трябвало да става повече, а не по-малко поресто. Или е поредният проблемен превод, или цялата статия е фейк.

Цар Навуходоносор
Цар Навуходоносор
3 години

А че може водата да се свърши по този напин, никой не коментира!

Алекс
Алекс
Отговор на  Цар Навуходоносор
3 години

Не се коментира, защото не може да свърчи водата по този начин.

s00
s00
3 години

Хаха. Нали за да разделиш водата на водород и кислород ти трябва енергия. Която ще дойде откъде??? ТЕЦ, АЕЦ и т.н. След това гориш водорода, получава се вода и се отделя енергията, която си вложил по-рано. Или аз съм тъпия?????????

Нови ревюта

Подобни новини