Специалисти от групата Future Interfaces Group от университета Карнеги Мелън представиха оригинално решение на проекционен интерфейс, предназначен за обикновена работна маса.

Приложението Desktopography дава възможност за изобразяването на интерактивния екран на всякаква повърхност. Това става с помощта на камера, регистрираща разстоянията, като интерфейсът се позиционира в пространството и става възможно разпознаването на различните физически обекти. Потребителят взаимодейства с приложенията с помощта на жестове, възможно е преместването на програмните прозорци, промяната на техния размер и други.

Приложението самостоятелно разпознава възникващите на пътя на проектора препятствия, като например чаши с кафе или химикалки, и самостоятелно измества интерфейса към по-свободната повърхност. Използва се автономен проектор, който може да се постави на мястото на която и да е стандартна осветителна лампа.

Сега специалистите разработват нова версия, която ще бъде много по-компактна и ще може да се свързва с компютъра по безжичен път. Създателите на новия метод считат, че представеното от тях устройство ще може да замени допълнителните дисплеи за работа с няколко програми едновременно. Устройството може да се появи на пазара след около пет години.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари