RensenWare декриптира данните само при условия, че бъдат набрани 200 милиона точки в играта TH12.

Като правило, създателите на рансъмуер пишат своите вредоносни програми с една ясна цел – получаване на финансови средства, но понякога експертите по информационна безопасност се сблъскват с твърде необичайни компютърни вируси.

Рансъмуерът RensenWare криптира файловете в компютрите на своите жертви с помощта на AES-256 алгоритъма и им добавя разширението .RENSENWARE. Уеб-порталът BleepingComputer съобщи, че възстановяването на данните е възможно само ако се съберат 0,12 милиарда точки в играта TH12 – Undefined Fantastic Object. Жертвата не може да получи декриптиращия ключ, докато не се съберат тези точки, а при затваряне на програмата ключът се премахва.

RensenWare криптира файловете с разширения .jpg, .txt, .png, .pdf, .hwp, .psd, .cs, .c, .cpp, .vb, .bas, .frm, .mp3, .wav, .flac, .gif, .doc, .xls, .xlsx, .docx, .ppt, .pptx, .js, .avi, .mp4, .mkv, .zip, .rar, .alz, .egg, .7z и .raw. Вирусът следи достигнатото ниво и точките в играта, и при достигане на 200 милиона точки записва ключа на десктопа и стартира процеса по декриптиране.

Създателят на RensenWare сподели, че това е просто една шега и махна сорс кода от GitHub. Едновременно с това качи в интернет и инструмент за декриптирането на файловете. Но не на всеки идеята ще се стори забавна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари