Нов рекорд в Германия: 50,6% от електрическата енергия за едно денонощие е получена чрез слънчеви батерии

12
63

Германия подобри рекорда по добив на електрическа енергия, получавана чрез слънчеви батерии. На 9-ти юни тази година в Германската Национална електрическа мрежа постъпиха 23,1 гигаватчаса електрическа енергия, получена чрез слънчеви панели и това са 50,6% от денонощната консумация, съобщи Fraunhofer ISE.

Рекордът е постигнат през почивния ден, когато консумацията в Германия е минимална, но това според експертите е едно значително достижение за слънчевата енергетика.

През месец юни 2014 година Германия подобри още няколко рекорда за получаване на електрическа енергия чрез слънчеви елементи. Така например, между 13:00 и 14:00 часа на 6-ти юни тази година всички фотоелементи в страната генерираха 24,24 гигаватчаса, а за цялата седмица от 2-ри до 8-ми юни – 1,26 тераватчаса. Германия до скоро се считаше за лидер в производството на ядрена електроенергия, но след трагедията във Фукушима изцяло се отказа от атомните електроцентрали и сега е лидер по производството на възобновяема енергия.

Около 90% от всички слънчеви панели в Германия са разположени на покривите на домовете и сградите. Тези панели масово се инсталират и в малките села, във фермите и заводите, като съвременните архитекти на новите сгради се съобразяват с това и проектират жилищните и административните сгради по такъв начин, че покривът да е насочен към юг.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
antubis
antubis

И като стане един катаклизъм и се покрие небето с прах или няколко поредни дни в Германия е облачно … как точно ще си захранват системата? Ядрената енергетика е най-безопсания и най-евтиния и най-сигурния начин за добиване на електроенергия. Германците са добри инженери, защо се излагат?

maxim4o
maxim4o

[citation needed]

tntc4
tntc4

чак пък най-безопасната… ти на колко години си че, не си чувал за чернобил бе мойто момче?

antubis
antubis

За 60 години ядрена енергетика има 10-15 инцидента, като част от тях са на ядрени подводници. Да, инцидента в Чернобил е погубил много хора и сигурно още има последици от него, но ние не знаем какво точно се е случило там. Спекулации и конспиративни теории много и човек трябва да е кон с капаци, ако вярва на 100% на официалните версии. Централите на въглища произвеждат ОГРОМНО количество въглероден диоксид, заради който в момента се наслаждаваме на прекрасно време и ще става още „по-добре“. А въглищата, с които се захранват, за да се изкарат от земята се правят толкова нарушения на… Виж още »

Георги Илиев

И все пак, ако ми изпаднат 30 панела бих се отделил от енергото за 1/3 денонощие, по груби мои сметки ще си ги избия за 7-8 години и след това само на +.
Малката подробност е че може да съм на + от по рано ако почнат да дигат цената на тока, било то и от ядрени централи.

maxim4o
maxim4o

Всъщност КПДто на ядрените централи не е толкова по-високо – 33%.
За сравнение – въглищата са 34%, вятърните турбини – 26%, фотоволтаиците – 12%. ВЕЦовете водят с 90% КПД, но не можем да ги строим навсякъде.

КПД не е толкова важно. Имаме достатъчно слънце, за да захраним стократно потреблението си. Проблемът е цената, но тя пада непрекъснато.

sliderum
sliderum

УчениЙ, не си си дочел материала.

Цитат:


Реакторите с вода под налягане се смятат за по безопасни, тъй като охлажтащата вода, дори да е замърсена с радиоактивен материал, не напуска реактора. Те са и с по висок КПД – около 40%.


Към колегите, които си мислят че зелената енергия е наистина зелена. Повече енергия и замърсяване са случват за производството на фотоволтаичните панели и останалата нужна апаратура, отколкото те произвеждат „зелено“ през целия си срок на експлоатация. Който поради ред причини в реалността, не надвишава 10 години.

maxim4o
maxim4o

sliderum, повечето панели изплащат енергията, вложена в производството им за 1-2 години. Бих искал да видя на какво се основава тезата ти.

Иначе, ториевите реактори са по-перспективни. На Земята има ограничено количество уран и според някои източници вече удряме „peak uranium“. Торият е доста по-разпространен.

sliderum
sliderum

Максимчо. По ред причини това за домашно ползуваните устройства в България описаният срок за изплащане не се отнася. Така е в чужбина, където принципно в някои страни цената на електричеството е прилично(всъщност дори няколко пъти) по-скъпа отколкото в България, а цената на фотоволтаиците напротив, дори е по-ниска отколкото у нас. Там действително инвестицията, сравнително бързо около 2 години, се изплаща от спестени сметки за ток. Също подобно положение е и за инвестицията у нас…във фотоволтаични централи, които купуват панелите на едрови цени, често директно от производителя и, на които изкупуват енергията на солидна цена. Отново ще повторя. За България изплащането… Виж още »

jindo
jindo

Германия продава на Франция ток, която в момента е лидер по ядрени централи в Европа, така че не ги мисли германците.

Въпреки тези рекорди се отчита 20% спад на търсенето и очевидно, който е искал да сложи фотоволтаик го е направил.