Нов рекорд за интернет скорост

0
6

Световният рекорд за скорост при пренос на данни през интернет беше подобрен от Sprint и SUNET (Шведската национална мрежа за проучване и образование).

Двете организации обявиха, че са успели да изпратят почти 840 GB данни на разстояние 16 346 km за по-малко от 27 минути. По техни данни средната скорост на трансфера е била 4.23 GB/s. Това означава, че са постигнати невижданите досега 69 073 терабитметра в секунда (мерна единица, която се получава, като се умножи скоростта на трансфера по разстоянието между крайните точки).

Предният рекорд е от по-рано тази година и принадлежи на калифорнийския университет Caltech и женевската лаборатория CERN. Sprint и SUNET започват експериментите си през април. Наскоро те обявиха постижението си, както и увереността, че то ще получи и формално признание по-късно тази година.

Обявеното от Internet2 състезание за рекордна скорост по наземна линия обаче е отворено за още участници. Това означава, че тепърва може да се появи организация, която да постигне по-добър резултат и да вземе наградата. Internet2 е консорциум от университети и технологични фирми, които се борят за по-бърз и полезен интернет.

840-те GB, прехвърлени по време на тестовете на Sprint и SUNET, са изпратени от 2GHz Xeon сървър в Сан Хосе, Калифорния към подобна машина в Северна Швеция. Информацията минава по SprintLink (опoрната оптична мрежа на Sprint) и GigaSUNET (оптичната мрежа на шведските образователни институции, която вдига до 10 GB/s). Данните минават през общо 40 рутера. Sprint и SUNET държат да отбележат, че докато са провеждали тестовете, успешно са пренасяли и обичайния си трафик. Според тях при преноса няма загубени пакети данни. „Всичко това доказва, че внимателно планирани многофункционални мрежи могат да обслужват и потребители с много високи изисквания, т.е. не е задължително такива потребители да имат отделна мрежа“, казват от Sprint.

Предните претенденти за най-бърз трансфер на данни, Caltech и CERN, постигат 68 431 терабит-метра в секунда. Макар че средната им скорост е 6.25 терабита в минута, разстоянието между тях е по-малко – около 11 000 километра.

Източник: Data.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за