Нов рекорд за обмен на данни: 43 Tb/s с един лазер по едно оптично влакно

0
45

Учените от Датския технически университет поставиха нов рекорд за скоростно предаване на данни по оптично влакно. Те са успели да предадат информация със скорост 43 Tb/s по едно оптично влакно с помощта на само един лазер. Въпреки че още през 2011 година бе постигната скорост 100 Tb/s, това бе направено с помощта на стотици лазери, което не е приемливо в реални условия.

За постигането на тази скорост датчаните са използвали разработеното неотдавна в Япония оптично влакно с няколко сърцевини, което външно не се различава от обикновеното и е монолитно, а не пакет от отделни влакна. Новото оптично влакно е съставено от 7 канала, през които преминава светлината. По този начин новият рекорд е много по-близо до практическо използване. Технически подробности няма, но много специалисти са на мнение, че е използвана OFDM техника за модулиране на сигнала с един лазер, подаващ кратки светлинни импулси.

Скоростта от 43 Tb/s е в рамките на почти пет и половина терабайта в секунда – това са няколко съвременни твърди диска, информацията от които мигновено преминават през оптичното влакно. По такъв канал прехвърлянето на двучасов филм с висока резолюция става само за около две милисекунди.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за