fbpx
3.2 C
София

Нов сателит може да сканира през бетонни стени през деня и нощта

Най-четени

Преди няколко месеца компания, наречена Capella Space, пусна сателит, способен да прави ясни радарни изображения навсякъде по света с невероятно висока разделителна способност – дори и през стените на някои сгради.

И за разлика от повечето масивни спътници за картографиране и наблюдение, които обикалят около Земята, спътникът на компанията, който се нарича Capella 2, може да прави ясна картина през нощта или деня, независимо в какви условия – дори в дъжд или висока осветеност.

„Оказва се, че докато в едната половина на земното кълбо е ден, в другата е нощ, а през повечето време в една половина е облачно“, каза изпълнителният директор на компанията Пайам Баназаде, бивш системен инженер в лабораторията за реактивно задвижване на NASA пред Futurism. „Когато комбинирате тези два фактора, става ясно, че около 75 процента от Земята във всеки момент ще бъде или тъмно или облачно, или и двете…“

В сряда Capella пусна платформа, позволяваща на правителствени или частни клиенти да поискат сателитни изображения на която поискат част от света – способност, която ще стане още по-могъща, когато бъдат разположени още шест допълнителни сателита през следващата година. Това зловещо ли е от гледна точка на поверителността? Със сигурност. Но Баназаде казва, че също така помага за решаването на много уязвимости и пробойни в начините, по които учените и правителствените агенции в момента са в състояние да наблюдават планетата.

„Има куп пропуски в начина, по който в момента наблюдаваме Земята от космоса – по-голямата част от сензорите, които използваме за наблюдение на Земята, са сензори за оптични изображения. Ако времето е облачно, те ще сканират само облаците, а не това което се случва под тях. И ако няма много светлина, ще бъде наистина трудно да се получи полезно изображение.“, казва той.

За разлика от конвенционалните и познати досега методи обаче, Capella може да проникне детайлно дори през облачна покривна и да сканира обектите точно както биха изглеждали на дневна светлина, дори ако се намират в пълен мрак. Това е възможно благодарение на използването на радар със синтетична апертура (SAR) вместо оптични сензори.

SAR работи подобно на метода, чрез който делфините и прилепите се ориентират и виждат с помощта на ехолокацията. Сателитът излъчва мощен радиосигнал с честота от 9.65 GHz към целта си и след това събира и интерпретира сигнала, който е получила обратно в орбита. И тъй като сателитът изпраща свой собствен сигнал, а не пасивно уловена светлина, понякога тези сигнали могат дори да проникнат детайлно през стените на сградите, надничайки във вътрешността подобно на рентгеново зрение.

„Сателитите могат да проникнат през облаци, мъгла, влага, дим – тези неща вече нямат значение. Дори през тях, получената картина е напълно детайлна. И тъй като генерирате свой собствен сигнал, все едно носите фенерче, не ви интересува дали е ден или нощ в локацията, която искате да сканирате чрез сателитите.“

Capella не е изобретила SAR технологията. Но изпълнителният директор казва, че това е първата компания в САЩ, която я предлага, както и първата в света, която предлага достъпна платформа, базирана на нея, чийто интерфейс да е интуитивен и за клиентите.

„Част от предизвикателствата в тази индустрия са, че работата с доставчици на сателитни изображения е трудна. Може да се наложи да изпратите куп имейли, за да разберете как един доставчик може да бъде от полза за вашата дейност. В някои случаи може дори да се наложи да се изпрати факс.“, обяснява изпълнителният директор.

Друго нововъведение, казва той, е резолюцията, при която сателитите на Capella генерират изображенията. Всеки пиксел в едно от изображенията от сателити представлява квадрат 50 x 50 см. реално разстояние, докато при други сателити на пазара, използващи технологията SAR, резолюцията достига само до около пет метра дължина на страната на квадрат от реалната площ. Що се отнася до действително разпознаване на това, което се наблюдава от космоса, разликите са огромни.

Градските пейзажи са особено интригуващи. Небостъргачите призрачно изникват от Земята, наподобявайки ъглови гъби, а ако наблюдателят се вгледа внимателно, ще забележи, че може да гледа директно през тях. От компанията дори казват, че оригиналните изображения, които се генерират от сателитите, са толкова подробни, че могат да бъдат огледани отделни стаи от една сграда. От изображението по-долу не можете да видите толкова детайли, тъй като е компресирано.

В момента, резолюцията която виждаме, е най-високата възможна, но това не е поради технологични ограничения – Capella се надява тя да се подобри с последващи изстрелвания на сателити, но тази процедура засега търпи забавяне заради спецификите на американските законодателства.

По-конкретно, съществува една законова резолюция, която поставя ограничение върху услугите на Capella. Ако компанията няма амбиции да подобри разделителната способност на сателитните изображения над тази, която е постигнала в момента, Баназаде казва, че сателитите на компанията могат да изобразяват всяка част на света, за която клиентите им са готови да платят, в това число и във вътрешните помещения на някои сгради.

Клиентите на компанията могат да бъдат държавни агенции, които наблюдават вражеските армии или проследяват дейността в летищата. Това са идеални примери за използване на възможността за сканиране вътре в сградите за целите на националната сигурност. Биназаде даде пример с летище, при сканирането на което самолети, които са били скрити под навес, стават ясни като бял ден, благодарение на способностите на сателитите на SAR. Клиентите могат да бъдат и учени или изследователски частни и държавни агенции, които искат да надникнат през гъстите облаци на тропическите гори, за да проследят обезлесяването, или дори инвеститори, които искат да проследят световните си вериги за доставки и операциите на филиалите си.

Възможностите изобилстват. Ако два SAR сателита бъдат насочени към една и съща цел, те могат да изобразят обектите в трите им измерения, до най-малките детайли в размерите. Баназаде казва, че една компания вече използва тези възможности за точно измерване на габаритните размери на някои обекти в пространството, но не пожелава да разкрие повече подробности освен, че става въпрос за измерване на количествата съхраняван петрол в отворени нефтени резервоари, както и количеството на извличане от открити рудници за един ден. Използвайки тази информация, компанията разполага с надежден показател за производителността, състоянието на запасите и възможностите. Технологията също така може да помогне на властите да наблюдават инфраструктурата за възможни проблеми по безопасността – SAR може например доколко пръста около един тунел потъва с течение на времето.

„Улеснихме хората с всякаква дейност да взаимодействат с компания като нас и това неизбежно ще доведе до нарастване на потребителите, които преди не са имали достъп до тези пазари, които ние откриваме пред тях сега. Това е надежда за развитие за тях и за нас, инвеститорите и агенциите вече разполагат с ресурс, който може да спести огромна част от проблемите им при анализа и изчисленията, на важните за тях процеси.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини