Нов стандарт за сканиране на пръстови отпечатъци от разстояние

1
481

Националният институт на САЩ по стандарти и технологии (NIST) още от края на 60-те години разработва технологии за сканиране и електронна проверка и сверяване на пръстови отпечатъци. В края на 80-те години бе създаден първия стандарт за обмен на електронна информация за пръстовите отпечатъци ANSI/NIST ANSI/NIST-ITL 1-2011. Прогресът не стои на едно място и сега се използват по-съвършени биометрични технологии, които трябва да бъдат описани в нов стандарт

 

NIST финансира няколко частни компании в рамките на проекта Contactless Fingerprint Capture. Проектът предвижда създаването на хардуерни и софтуерни технологии за безконтактно сканиране на пръстови отпечатъци. Тези разработки ще бъдат основата на новия стандарт на NIST.

 

Безконтактното сканиране на пръстови отпечатъци от близко разстояние значително ускорява сканирането в системите с биометрична идентификация. Особено удобно е използването на тази технология на входа в предприятията и местата с много хора, без да се създават опашки. Това е актуално, понеже държавните агенции на много страни започнаха да провеждат масова дактилоскопия на населението и навярно в близко бъдеще в държавните бази данни ще бъдат събрани пръстовите отпечатъци на всички хора.

 

Счита се, че безконтактното сканиране ще осигури по-ясни и по-точни изображение, понеже пръстите не са притиснати към някаква повърхност.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари