Нов стандарт 10GbaseT

7
13

Международният стандартизационен комитет IEEE има намерение през месец юли тази година официално да сертифицира новия стандарт 10GbaseT, който ще позволи предаване на данни със скорост 10 Gbit/s по Ethernet. Мрежовите кабели от категория 5 (Cat5e) обаче официално не поддържат новата спецификация, което означава, че ще се наложи да се променя съществуващата инфраструктура. Кабелите от категория 6 (Cat6) могат да се справят с тези изисквания, но с някои ограничения – трансферът на данни може да се извършва на не повече от 37 метра. Тук е много любопитно твърдението на компанията Systimax, специализирана в областта на компютърните мрежи, че предаването може да се осъществи и на разстояние 100 м (Cat6-A). Все пак, за да се работи пълноценно с новата технология, ще е нужно да се използват кабели от категория 7 (Cat7), които са способни без проблем да пренасят информация със скорост 10 Gbit/s на разстояние 100 м. За сравнение, кабелите Cat7 имат честотна лента от 600 MHz, докато при Cat5 и Cat6 тя е съответно 100 MHz и 250 MHz. Освен това новите кабели от категория 7 ще бъдат много по-устойчиви на екстремно огъване и ще притежават по-добра защита от електромагнитни влияния. Недостатък поне на първо време ще бъде тяхната стойност – почти три пъти по-висока в сравнение с категория 6. Диаметърът им също ще бъде по-голям заради по-добрата изолация и дебелина на проводника. Друга особеност е, че стандартният RJ45 жак ще трябва също да се смени с по-новия Nexan GG45. Интерфейсът ще бъде обратно съвместим с Cat6 RJ45.

А след утвърждаването на характеристиките на 10GbaseT комитетът IEEE смята да се заеме със следващия стандарт – 100GbaseT, който стои все още прекалено далече зад ИT хоризонта. Дори според специалистите от Systimax ще можем да видим първите 100GbaseT решения на пазара след 5 до 7 години.

Източник: computers.bg

СПОДЕЛИ
Предишна новинаwebcamXP 2.25.275
Следваща новинаНовини около Playstation 3

Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com – най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

7 коментара за "Нов стандарт 10GbaseT"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка