Нов стандарт 10GbaseT

7
9

Международният стандартизационен комитет IEEE има намерение през месец юли тази година официално да сертифицира новия стандарт 10GbaseT, който ще позволи предаване на данни със скорост 10 Gbit/s по Ethernet. Мрежовите кабели от категория 5 (Cat5e) обаче официално не поддържат новата спецификация, което означава, че ще се наложи да се променя съществуващата инфраструктура. Кабелите от категория 6 (Cat6) могат да се справят с тези изисквания, но с някои ограничения – трансферът на данни може да се извършва на не повече от 37 метра. Тук е много любопитно твърдението на компанията Systimax, специализирана в областта на компютърните мрежи, че предаването може да се осъществи и на разстояние 100 м (Cat6-A). Все пак, за да се работи пълноценно с новата технология, ще е нужно да се използват кабели от категория 7 (Cat7), които са способни без проблем да пренасят информация със скорост 10 Gbit/s на разстояние 100 м. За сравнение, кабелите Cat7 имат честотна лента от 600 MHz, докато при Cat5 и Cat6 тя е съответно 100 MHz и 250 MHz. Освен това новите кабели от категория 7 ще бъдат много по-устойчиви на екстремно огъване и ще притежават по-добра защита от електромагнитни влияния. Недостатък поне на първо време ще бъде тяхната стойност – почти три пъти по-висока в сравнение с категория 6. Диаметърът им също ще бъде по-голям заради по-добрата изолация и дебелина на проводника. Друга особеност е, че стандартният RJ45 жак ще трябва също да се смени с по-новия Nexan GG45. Интерфейсът ще бъде обратно съвместим с Cat6 RJ45.

А след утвърждаването на характеристиките на 10GbaseT комитетът IEEE смята да се заеме със следващия стандарт – 100GbaseT, който стои все още прекалено далече зад ИT хоризонта. Дори според специалистите от Systimax ще можем да видим първите 100GbaseT решения на пазара след 5 до 7 години.

Източник: computers.bg

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
2 Автори на коментарите
saentistHaroNiXVooDooTo[He4oBek]Eraser Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Оптика е решението тя поевтинява

HaroNiX
HaroNiX

Оптикате отдавна е по евтина при трасета от над 300-500 м, да не говорим че при нея няма влияние от смущения.

Проблема на оптиката е че не е толкова гъвкава и за разтояния около 100м е неудобна в много случай!

VooDooTo
VooDooTo

Бах мааму това го учим в Cisco-то, а то ето, че вече сертифицирано било. Е това е то индустрията…

[He4oBek]
[He4oBek]

Мдам, време е вече Cisco да си ъпдейтнат лекциите.

Eraser
Eraser

10Gbit-а това си е бая скорост;) .

jjordanov
jjordanov

Това са абсолютни глупости. Трябва да се сменят още поколения компютри за да се използва 10Гб мрежа. Може би да нявлязат холо-паметите… Със сегашните не може да се използва и 1Гб мрежа. Давам пример: Работя в гигабитова мрежа в която има както двуядрени пентиуми, ксеони и оптерони, така и обикновени PIII и атлони. Скорост над 15-20МБ/с не съм виждал по мрежата по простата причина, че по-висока скорост не може да се достигне и на нито една машина (от един хард на втори), като това важи както за АТА, така и за SATA и SATA II дисковете. Така че, 10Гб може… Виж още »

VooDooTo
VooDooTo

Много добро мнение. Хареса ми. Напълно си прав пич :). Харесваш ми 😀