fbpx
-4.3 C
София

Нов стартъп в Сиатъл разработва дигитална платформа за подпомагане на психичното здраве на тийнейджърите

Най-четени

Нов стартъп от Сиатъл, който носи името Alongside, обяви своите планове за партньорство с местни училища с цел подкрепа и подпомагане на психичното здраве на подрастващите.

Стартъпът разработва приложение тип чатбот, което да взаимодействия с учениците и да ги насочва към ресурси и видеоклипове на други техни връстници, които са имали сходни проблеми и разказват за преживяванията си. Потребителите на приложението също така ще получат достъп до различни упражнения с терапевтичен ефект и инструменти за водене на дневник, както и до успокояваща музика и техники за дишане.

Приложението също така ще бъде свързано и с външни ресурси и ще насочва учениците в криза към психолозите и екипа за подпомагане на личностното развитие в тяхното училище. Компанията е организирала няколко пилотни програми с държавни и частни средни училища и гимназии в Сиатъл и други щати, като официално услугите ѝ ще бъдат предложени на учениците от тази есен.

Alongside стартира начинанията си този април и наскоро приключи с първоначалния си кръг за набиране на инвестиции, като към момента компанията е успяла да привлече капитал в размер на 5,5 милиона щатски долара, както става ясно от информация от нейния главен изпълнителен директор Джей Гоял. Капиталът идва главно от компанията за рискови инвестиции Trilogy Ventures, но в кръга от инвеститори още влизат Pack VC, Madrona Venture Labs и някои индивидуални инвеститори.

„Моите съоснователи и аз сме мотивирани да разрушим бариерите пред младежите да постигнат пълния си потенциал“, заявява Гоял, който преди това е бил главен изпълнителен директор и съосновател на базираната в Сиатъл платформа за учебни програми Actively Learn, която беше придобита през 2018 г. от Achieve3000 и сега е собственост на McGraw Hill.

Другите съоснователи на компанията, Аниш Мехта и Скот Фрешет също са бивши партньори в Actively Learn, докато психологът Елза Фрийс е човекът, който ръководи отдела за планиране на грижите за психичното здраве на компанията.

Според данни от 2019 г. от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ повече от една трета от гимназистите са заявили, че изпитват постоянно чувство за тъга и безнадеждност, което е значително увеличение спрямо броя на учениците, които са изразили подобни емоции в проучване през 2009-та година, когато за депресивни и меланхолични състояния са съобщили 40% от анкетираните.

Допълнително приложението ще въведе функционалности и за оценка на психичното здраве на учениците чрез анкети. Тази функция е събудила в Сиатъл много въпроси около поверителността и неприкосновеността на данните на учениците, но от компанията гарантират, че данните ще бъдат напълно анонимни и няма да бъдат разкривани с никого.

Alongside е поредната компания, която се присъединява към разширяващия се списък от стартъпи, посветени на благополучието и грижата за психичното здраве. Пандемията от коронавируса беше последното голямо събитие, което очерта още по-силно и оголи нуждата от услуги и ресурси в областта на психичното здраве, които да са достъпни за хората от различни възрастови групи, и които да подпомогнат достигането до утвърдените и конвенционални услуги, като психологичните консултации, психотерапията и други.

От популярния технологичен портал GeekWire съобщават, че са провели интервю с Гоял, с което са искали да научат повече за това как работи приложението Alongside и да разберат повече за неговия потенциал да подпомага психичното здраве на подрастващите на фона на нарастващите нужди от такъв тип услуги. В следващите редове предлагаме избрани моменти от интервюто.

GeekWire: Какво вдъхнови компанията ви?

Джей Гоял: През последната една година психичното здраве на подрастващите се превърна в кризисен проблем. За подрастващите има огромна бариера пред достъпа до ресурси и услуги за психологично подпомагане – цената на тези услуги, която не биха могли да покрият без знанието на родителите си, а понякога и семействата им не разполагат с достатъчно финанси, за да ги насочат към услугите на професионалист. Нещата обаче се влошават, когато добавим към картината и обществената стигма относно различните психологични проблеми, както и острия език, който все още се използва на ежедневно ниво, за да се опишат различни емоционални и психологични състояния, в които бихме имали нужда от това да получим помощта на квалифициран професионалист. Ненапоследно място идва и проблемът с намирането и свързването с терапевт – за много хора това е трудна крачка, тъй като е възможно в населеното място или в средата, в която живеят, да няма лесен достъп до качествени психотерапевти. Това са все проблеми, които са добре познати, и за които е говорено много. Така бързо стигнахме до идеята, че би било полезно да създадем софтуерно решение, което може да предложи на младите хора достъп до експертна клинична информация и ресурси. Сметнахме за особено важно да си партнираме с училищата, с което увеличаваме значително шансовете си за успех. Предвид нашия досегашен опит в разработването на иновативни технологии, ресурси и услуги в сектора на образованието, сметнахме, че има неща, с които можем да помогнем и да окажем положително влияние.

G.W: Как поддържате поверителността на учениците, на които помага вашето приложение?

Дж. Г: Преди да основем компанията проведохме интервю с 60-70 тийнейджъри. Това, което извлякохме като есенция на посланието, което отправиха те към нас, е, че в общия случай не намират към кого да се обърнат, когато са изправени пред борба със собствените си проблеми, затруднения, страдания, емоции и други преживявания, в които могат да се почувстват уязвими. Отделно при голяма част от тях беше силно заявено неудобството и усещането за срам и притеснение да разговарят с хората в живота им, които имат желанието да им помогнат – педагогически специалисти, консултанти, родители, училищни психолози или терапевти. По този начин нашата цел беше да създадем и отворим едно ново, алтернативно пространство, в което учениците да се чувстват по-сигурни, една идея дори по-дистанцирани от прекия човешки контакт в началото на процеса, в което пространство да могат да получават повече качествена и надеждна информация за различни състояния, които могат да изпитват, за различните начини, по които могат да бъдат подпомогнати и за темите и въпросите, които ги терзаят. Особено важно беше това пространство да е поверително и гарантирано неприкосновено – това със сигурност е базисен пункт, който изгражда доверие от страна на юношите към нашата услуга. Затова ние се грижим изключително много да гарантираме високото ниво на анонимност, защита и неприкосновеност на личните данни на нашите потребители.

Разбира се, съществуват някои основания и изключения, на база на които ние бихме могли да разкрием информацията, която подрастващите споделят с нашата услуга, на трети страни. Когато нашите алгоритми базирани на изкуствен интелект засекат, че даден младеж е в остра криза, в резултат на което планира деструктивни действия като самонараняване, насилие или обмисля извършването на нередни действия спрямо някого, ние имаме практиката да уведомим училището, в което юношата се обучава, за да могат специалистите да проявяват сензитивност и да идентифицират този негов проблем, а може да уведомим и други служби за социално подпомагане и услуги, които да се намесят, за да бъдат предотвратени негативни последици.

В това отношение ние сме напълно откровени с подрастващите, които използват приложението ни. В общите условия и правилата, с които те се съгласяват, когато се регистрират за използване на услугата, е описано достъпно и лаконично в кои случаи ние ще разкрием тяхната информация с други лица – младежите могат да разберат обстоятелствата и основанията, поради които ние бихме направили това.

G.W: Можете ли да обясните как работи чатботът? Как се справя той спрямо реален човек, с когото юношите да комуникират?

Дж. Р: Чатботът е част от приложението. Ние предлагаме различни функционалности и дейности в услугата си, като например воденето на личен дневник. Чатботът е проектиран да използва различни техники и интервенции, основани на доказателства и научна информация, които да помогнат на юношите за облекчаване на тревожност, депресия, травма и други. Той използва умерено алгоритми с изкуствен интелект, за да разбере и идентифицира чувствата и проблемите, с които се бори един юноша, така че да прецени кои интервенции биха били най-полезни за него. Освен това платформата предлага и насочване към различни упражнения, които биха могли да помогнат на тийнейджърите в различни състояния – като например техники за дишане, упражнения за медитация и други.

Инструментът не е предназначен да замести професионалистите в областта на психичното здраве и човешката комуникация изобщо. Той е субклиничен и има за цел да направи самопомощта и психологично консултиране по-достъпни и по-отворени за повече юноши по света. Всъщност ние се надяваме за голяма част от младежите, които ще прибегнат до нашата услуга, тя да се превърне в една междинна крачка и мост, на който да се опрат по пътя на достигане до професионално подпомагане и грижа, било то от страна на училищните психолози и консултанти, било то от психотерапевт на частна практика или други професионалисти, които биха могли да ги подпомогнат.

G.W: Как ще се издържа вашият проект? От какво генерирате приходи?

Дж. Р: Моделът ни е да продаваме приложението на училищата, които ще плащат годишен абонамент под формата на такса за ученик.

G.W: Какви са плановете за бъдещето?

Дж.Р: Ще продължим да развиваме нашия проект с помощта на обратната връзка и данните, които получаваме от юношите и експерти в областта на психичното здраве, като искаме да увеличим обхвата на услугата си до всички щати. С течение на времето се надяваме да допринесем за проучванията на ефективността на различни видове субклинични грижи.

G.W: Нещо друго, което бихте искали да допълните за читателите?

Дж.Р: Данните показват, че поне половината от младежите, които страдат от психично, личностно разстройство или форма на краткосрочно психично страдание, за които има добре проучени ефективни интервенции, не получават адекватни услуги и терапия. От учениците, които все пак достигат до психологично подпомагане, 90% достигат до тези услуги в училищната среда, а само 10% от тях използват други доставчици на здравни грижи.

Така огромна част от децата, които се нуждаят от помощ, няма да достигнат до никакви надеждни ресурси – квалифицирани училищни психолози, терапевти, дори и до качествени материали, които да им помогнат да разберат преживяванията, които изпитват. Към момента има твърде малко предлагане на психологични услуги и те са твърде скъпи. Един от възможните начини психологичните грижи да достигнат до децата от семействата с ниски и средни доходи са дигиталните платформи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини