Нов стартъп ще търси „вечен живот“ за съзнанието на всеки човек

0
212

Смъртта е единственото гарантирано нещо в днешните несигурни времена, но създателите на новият стартъп Humai считат, че може да ни избавят от този така неудобен за нас проблем, чрез прехвърляне на човешкото съзнание в ново изкуствено тяло.

 

Всичко това изглежда като научна фантастика и е точно така, само че вече е съставен бизнес-план за работата на Humai, който се изпълнява. Изпълнителният директор на тази млада компания Джош Боканегра твърди, че неговият екип само след 30 години ще може да възкреси починал човек.

„Използваме изкуствен интелект и нанотехнологии, за да съхраним цялата информация за мисловните процеси, за особеностите на речта, моделите на поведение, информацията за функционирането на тялото. Тези данни ще бъдат качени в кодиран вид в няколко сензорни системи, интегрирани в изкуственото тяло, което ще бъде свързано с мозъка на починалия. С помощта на клониране ще можем да възстановяваме целостта и функционалността на мозъка“.

В интервю за Popular Science Боканегра каза, че в началото ще се събират подробни данни за всеки човек чрез специални приложения, които сега се разработват. След смъртта, компанията ще използва криогенно замразяване на мозъка, който ще се съхранява, докато технологиите не достигнат необходимото ниво.

Звучи добре, но в действителност това е нещо, с което учените от цял свят от десетилетия се борят и още няма никакви доказателства, че може да бъде постигнато нещо подобно.

Научно е доказано, че нашият мозък не може да работи самостоятелно и получава обратна връзка чрез хормоните в човешкия организъм. От решаващо значение са и други части на тялото и дори бактериите, които живеят в човешките органи.

Експертите по изкуствен интелект са на мнение, че няма никакви научни основания да се счита, че след 30 години ще се появи подобна технология. Повдигна се и въпросът, че Humai няма рисков капитал и се състои от само от двама души, които всъщност описват себе си като специалисти по Интернет-маркетинг.

Боканегра отговори, че Humai е съвсем легален проект и може да привлече големи инвестиции в тази област.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари