Нов тест определя COVID-19 в режим на реално време

2
678

Учените от Оксфордския университет създадоха нов диагностичен тест за откриването на COVID-19. Анализът на проба от носоглътката за по-малко от 5 минути с висока точност разпознава SARS-CoV-2 и съвсем точно идентифицира другите респираторни патогени, включително сезонните коронавируси и грипа. Тестът ще се използва в летищата, ресторантите и други обществени места, където е необходима бърза и точна диагностика.

За да различат SARS-CoV-2 от другите респираторни инфекции, учените използват стандартна невронна мрежа, която може да класифицира и разпознава микроскопските изображения на отделни частици и вериги на различните вирсуи.

‘За разлика от другите технологии за откриване на имунен отговор, които изискват бавна и скъпа подготовка на необходимите образци, нашият метод е съвсем лесен, бърз и икономичен’ – заяви съавторът на научното изследване Ахилес Капинидис.

Новия подход дава възможност за изграждане в реално време на картината на заразяване от новия коронавирус.

Авторите на изследването напомнят, че през зимните месеци е възможно възникването на непредсказуеми ефекти от съвместната циркулация на COVID-19 с другите респираторни заболявания Новият тест решава този проблем, понеже надеждно различава различните вируси във взетите от хората образци. Това дава решително преимущество в борбата срещу новата вълна от пандемията.

Първият екземпляр на прибора, в който се използва новия подход, ще бъде изготвен в началото на 2021 година. В него ще се използва бърза невронна мрежа и разпознаването на COVID-19 ще става на практика в реално време.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари