Нов тест само за 10 секунди открива антителата към SARS-CoV-2

1
1905

Нов тест с висока точност определя наличието на антитела, както и нивото на имунния отговор на организма. За извършването на анализа е необходима само една капка кръв, а резултатите се изпращат на смартфона. Новият тест е подходящ както за преболедувалите COVID-19 пациенти, така и за хората, които са се ваксинирали.

Тестът е разработен от медицинските специалисти на университета Карнеги Мелън. Те са създали биочувствителна платформа с използване на наноматериали, която само за 10 секунди определя специфичните за SARS-CoV-2 антитела.

Тестът определя присъствието на специфичния протеин, приличащ на шип, и RBD рецептора в капката кръв. Тяхната идентификация се осъществява като резултат от електрохимична реакция в портативно микрофлуидно устройство, което веднага и самостоятелно изпраща резултатите към мобилен телефон.

Концентрацията на телата може да бъде много ниска – около 0,15 нанограма на милилитър, но тестът ги открива. Ефектът се постига благодарение на специалната повърхност на биосензора, която се създава чрез 3D нанопечат, благодарение на което антителата се прикрепват към антигените.

Специфичната геометрия на диагностичната платформа дава възможност да се прихващат голямо количество антитела, чрез което се постигат бързи и точни резултати. При това честотата на грешките е минимална, понеже реакцията на свързването на антителата с антигена е много избирателна.

Интересно е, че същата платформа може лесно да бъде адаптирана и за други инфекции, включително ХИВ, ебола и още много други. В най-близко бъдеще този подход може да промени начинът на борбата с разпространението на болестите.

3.7 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари