Нов тип акумулаторни батерии предлагат 10 пъти по-висока плътност от литиевойонните

9
2697

Сребърно цинковите акумулаторни батерии отдавна се считат за възможна алтернатива на литиево-йонните благодарение на по-високата плътност на енергия и безопасността, но досега те нямаха необходимата стабилност и бяха с ограничен жизнен цикъл. Американски учени предложиха нов, по-опростен метод за производството на тези батерии, които могат да имат най-различни размери според особеностите на устройствата в които се използват.

Екип учени от калифорнийския университет в Сан Диего предложи в сребърно цинковите акумулаторни батерии да се използва нов катод покрит с оловен оксид, който подобрява електрохимическата стабилност и проводимостта на батерията, като едновременно с това намалява нейното вътрешно съпротивление.

Използвайки новия катод специалисти са направили нещо необикновено – те са започнали да произвеждат сребърно цинкови батерии с помощта на ситопечат. Този метод се използва за създаването на гъвкави батерии, но изисква стерилни условия и вакуум.

След проведените редица експерименти е бил открит начин, даваш възможност за печатането на подобни акумулаторни батерии. Слой след слой се нанася тънък полимерен филм с температура на топене около 200 °C, като между всеки слой са вмъкнати тънък плосък проводник, цинков анод новият катод и сепаратори.

В крайна сметка се получава еластична акумулаторна батерия с капацитет 50 милиампера на квадратен сантиметър, което е от 10 до 20 пъти повече отколкото е при стандартната литиево-йонна батерия. Тоест, това устройство може да подава десет пъти повече енергия в сравнение с литий-йонната батерия със същите размери.

При проведените тестове потенциалът на новата батерия е демонстриран чрез захранване на гъвкав дисплей, като тя е успяла да се зареди и разреди 80 пъти без каквито и да било признаци за загуба на капацитет.

4.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари