Нов тип батерия за електромобили: зареждане за 10 минути и ресурс за 3,2 милиона километра

22
13131

Опасността да останеш на средата на пътя с изтощен акумулаторен блок забавя разпространението на електрическия транспорт. Американски учени разработиха нов тип литий-желязо-фосфатна акумулаторна батерия, която осигурява пробег от 400 км и се зарежда до 100% само за 10 минути. Ресурсът на новата акумулаторна батерия е достатъчен за изминаването на 3,2 милиона километра, което е примерно колкото 100 години използване на обикновен частен автомобил.

„Ние разработихме нов тип акумулаторна батерия за серийно произвежданите електромобили, цената на която е колкото един двигател с вътрешно горене на съвременен автомобил“ – заяви професор Ван Чаоян от университета на щата Пенсилвания. Повече не е необходимо да се тревожим колко пробег остава, освен това тази батерия е евтина“.

Ключов елемент за постигането на толкова голям ресурс и бързото зареждане на новата акумулаторна батерия и нейната способност бързо да се нагрява до 60 градуса по Целзий, а след това да се охлажда, когато батерията не работи. Това позволява намаляване габаритите и теглото на акумулаторния блок.

В новите акумулаторни батерии се използва технология за самостоятелно нагряване, разработена в лабораторията на професор Ван. Единият край на тънко фолио от никел е съединен с единия полюс на батерията, а другият е изведен навън и изглежда като трети полюс. Движението на електроните бързо нагрява фолиото и вътрешността на батерията. След като температурата достигне 60 градуса по Целзий, нагряването се изключва и акумулаторната батерия е готова за бързо зареждане или разреждане.

В новата батерия могат да се използват евтини материали за катод и анод, както и безопасен нисковолтов електролит. Електромобил с подобни батерии може да се ускори от 0 до 100 километра в час само за три секунди.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

22 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари