Нов тип епоксидно лепило се втвърдява под въздействието на магнитно поле

1
904

Обикновеното епоксидно лепило се втвърдява под въздействието на топлината или ултравиолетовата светлина. И двата метода си имат своите недостатъци, които изящно се заобикалят с помощта на изобретението на сингапурски учени – ново епоксидно лепило, което се втвърдява под въздействието на магнитното поле. То е удобно за използване и икономически изгодно, а по здравина не отстъпва на обикновените епоксидни лепила.

Новото епоксидно лепило на на екипа сингапурски учени се състои от обикновена епоксидна смола към която са добавени наночастици на манган, цинк и желязо. Когато лепилото попадне под въздействието на магнитното поле, тези частици се нагряват и смолата се втвърдява. Не е необходимо добавянето на каквито и да било катализатори, както е при другите епоксидни лепила, и не е необходима ултравиолетова светлина.

Един грам от новото лепило се втвърдява за 5 минути под въздействието на електромагнитно устройство с консумация 200 W, като процесът изисква 16,6 ватчаса енергия. За сравнение, същото количество обикновено епоксидно лепило трябва да бъде поставено в нещо като пещ, с консумация около 2000 ватчаса енергия. Тоест, при новото лепило енергийните разходи са 120 пъти по-малки.

Здравината на връзката с помощта на новото епоксидно лепило не отстъпва на стандартните епоксидни лепила, а скоростта и температурата на залепване могат да се настройват според нуждите на потребителите.

5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари