fbpx
16.8 C
София

Нов тип оловен анод удвоява капацитета на литий-йонните акумулаторни батерии

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В опитите си да увеличат производителността на съвременните литий-йонни батерии учените пробват най-различни алтернативни материали – от специализирани соли до нови материали и дори пластмаси. Оловото има своите преимущества – то е достъпно и вече се е доказало в производството на акумулатори. Американски специалисти показаха по какъв начин оловните аноди могат двойно да увеличат капацитета на литиевойонните батерии.

В съвременните литиевойонни батерии анодите са направени от графит – материал, който осигурява много добра стабилност на циклите зареждане и разреждане. Но що се отнася до капацитета на акумулаторните батерии, те са очевидното слабо място и ето защо учените от Арагонската национална лаборатория започнаха да изследват аноди, в които се използва олово.

Това вещество отдавна се използва в оловно-киселинните акумулатори и през това време се е изградила надеждна логистика и много добре е усвоен процесът по неговата преработка. В съчетание с ниската цена и голямата достъпност оловото е привлекателен кандидат да играе ролята на анод.

Учените са започнали създаването на новата технология с помощта на големи частици от оловен оксид, който след това е смесен с въглероден прах, като по този начин се получават микроскопични частици, заключени в въглеродна матрица и са покрити с тънък слой от оловен оксид.

Новият аноден материал бе тестван в лабораторни условия и показа двойно по-голям капацитет в сравнение с графита след 100 цикъла на зареждане и разреждане, като през това време демонстрира идеална стабилност. Освен това, неговата ефикасност може да бъде повишена чрез добавяне в електролита на флуоретилен карбонат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини