Нов тип слънчеви зарядни станции зареждат електромобила за 15 минути

7
869

В Дания представиха първата революционна зарядна станция, създадена от архитектурното бюро COBE и енергийния гигант E.On. Подготвя се изграждането на верига от модулни и автономни станции от същия тип. Дизайнът на станциите е много оригинален.

Проектът на тази скоростна зарядна станция от съвсем нов тип е представен от архитектурното бюро COBE, а първата станция е изградена до едно от шосетата на датската Федерация. Уеб изданието Electrive съобщи, че новата станция разполага с колонки на АВВ с мощност до 150 KW, но е предвиден лесен ъпгрейд до 350 KW. Електромобилите съвместими са тази мощност могат да заредят акумулаторните си блокове за около 15 минути.

Основата на конструкцията е съставена от дървени вертикални модули с железобетонна сърцевина, а всичко останало е направено от екологични материали. Слънчевите панели са поставени отгоре. Станцията е изцяло модулна и е възможно изграждането на станции с най-различен размери и конфигурации.

Интересно е, че всички тези станции задължително ще имат зелена зона, в която изчакването за зареждането на батериите е много по-приятно от миришещите на бензин и масла бензиностанции.

Не се съобщават параметрите на слънчевите панели, както и на използваните акумулаторни батерии за натрупване на генерирането от Слънцето енергия.

E.On възнамерява да изгради мрежа от няколко десетки подобни зарядни станции на територията на Дания, Швеция и Норвегия.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Европа без чаршафи
Европа без чаршафи

Драстично намаляване на пластмасата в опаковъчната и не само индустрия, драстично намаляване на зависимостта от петрол, скоро чаршафалиите ще си ядат пясъка.

Симеон
Симеон

Явно не следиш подобни новини, но арабите застрояват пустинява със слънчеви панели

Кольо
Кольо

Ми аз не можах да видя фотоволтаични панели покрива на сградата на компютърните анимации, пък и да поставят, площта им не би стигнала през деня да се произведе и акумулира енергия дори за пълното зареждане само на един електромобил от моделите с по-висок капацитет на акумулаторите. Поредната фалшива, или зле преведена статия?

Аз-Съм
Аз-Съм

скандинавието то там не е ли 6 месеца ден почти 😉

Кольо
Кольо

Дания не е там, пък и в онези страни, само зад полярния кръг.

Илия
Илия

Много съм мераклия да се запозная с техничесите характеристики на такива станции – например какви контакти и кабели използват – ако захранващото напрежение е 800 волта токът ще е над 200 ампера – сериозна стойност! А охлаждането на батериите през това време?

Скитника Еврейн
Скитника Еврейн

Аха , това за контактите и кабелите е добър въпрос ! Интересно е , какво правим през зимата, когато натрупа 1 метър сняг ?