fbpx
0 C
София

Нов чип е достатъчно бърз, за да изпраща целия интернет трафик веднъж на секунда

Най-четени

Изследователи от Техническия университет на Дания и Технологичния университет „Чалмърс“ са създали свръхбърз оптичен чип. Той може да предава целия интернет за една секунда. Чипът, който е описан подробно в нова статия, публикувана в списание Nature Photonics, е част от нови експерименти за издигане на комуникациите с оптични влакна на следващо ниво.

Инженерите са успели да създадат чипа, който предава данни с ужасяващо бързата скорост от 1,84 петабита (Pbits) в секунда. За справка, смята се, че целият интернет трафик е малко под 1 Pbit в секунда.

Това значи, че всичко случващо се може да се предава с помощта на този нов чип.

Освен това 1,84 Pbits в секунда е повече от 20 пъти по-бързо от ESnet6, към който научните мрежи едва сега преминават. За още по-голям контекст, най-бързият интернет, достъпен за обществеността в момента, е 10 гигабита. На повечето места не е възможно да се предлагат стабилно дори едногигабитови скорости за крайни потребители. 

Един петабит е един милион гигабита, така че напредъкът, който предлага оптичният чип, е очевиден.

Още по-впечатляващо обаче е, че този свръхбърз оптичен чип осигурява тези невероятни скорости, като използва само един източник на светлина, както и един оптичен чип. Изследователите са създали чипа, като са използвали инфрачервен лазер, който излъчва лъчи в т.нар. честотен гребен. 

След това той се разделя на стотици различни светлинни честоти и цветове.

Може да кодира данни върху тези различни светлинни потоци, преди да ги рекомбинира в един единствен лъч и да го предаде през оптичното влакно. Именно този дизайн му позволява да бъде толкова мощен и бърз, колкото е.

Някои компании настояват за поставяне на Wi-Fi на Луната, а също и интернет доставчиците искат да предлагат по-високи скорости. Наличието на технология, която използва подобен начин на работа, може да промени начина, по който имаме достъп до интернет и предаваме данни по света.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини