Номинираха Брадли Манинг за Нобелова награда за мир

0
18

Брадли Манинг, американският военен, сочен за основен информатор на скандалния сайт WikiLeaks, е сред номинираните за Нобелова награда за мир. Редникът в момента лежи в американски затвор и чака старта на делото, в което ще го съдят по различни обвинения във връзка с теча на секретна информация през 2010 година, който захрани WikiLeaks със стотици хиляди документи, съобщи Mashable.

Сред останалите номинирани са украинката Юлия Тимошенко, която е бивш премиер на страната; руската активистка за защита на човешките права Светлана Ганушкина; Бил Клинтън; Бил Гейтс; Хелмут Кол и други.

Кой ще спечели наградата се определя от Норвежкия нобелов комитет, който ще трябва да избере между 191 предложения за личности и 43 организации. Всяка година петчленният комитет праща хиляди писма до известни членове на обществото, от които се иска да предложат номинации. Списъкът с номинираните обикновено се пази в тайна, но някои от номиниращите обявяват публично кого са предложили за награда.

Манинг беше арестуван през май 2010 година заради изтичането на 250 хиляди дипломатически грами, 400 хиляди военни доклада за Ирак и други 90 хиляди файла, свързани с войната в Афганистан.

Нобеловата награда, освен голяма чест, носи и солидна парична сума. Всеки от спечелилите получава 10 милион шведски крони, които се равняват на около 1.5 милиона долара. Победителите се обявяват през октомври.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари