Норвегия е първата в света държава, в която разпространението на електромобилите доведе до намаляване консумацията на гориво за обикновените автомобили.

Уеб-порталът Electrek съобщи, че през изтеклата година продажбите на бензин в страната са спаднали с 2,9%, а на дизелово гориво – с 2,7%.

Продажбите на електромобили в Норвегия растат с темпове, непознати за другите държави. През 2017 година продажбите електромобили се изравниха с продажбите на класическите автомобили. В Норвегия електрическите автомобили имат 10% дял от всички автомобили в страната. Това е много, понеже в най-развитите страни този процент няма и 1%.

Досега, въпреки големите продажби на електромобили, продажбите на бензин и дизелово гориво се увеличаваха. А това показва, че електрическите коли не решават екологичните проблеми. Но най-новият правителствен отчет показва, че през 2017 година трендът се е обърнал. Продажбите на бензин в Норвегия са намалели с 2,9%, а на дизелово гориво – с 2,7%. Причината е увеличаващият се брой електромобили.

Експертите са на мнение, че именно преодоляването на 50-те процента при продажбите е довело до по-ниското търсене на въглеводородно изкопаемо гориво.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари